Firea: ”Se va ajunge la triplarea facturilor la încălzire dacă va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei”. Calculele Primăriei Capitalei

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 11:12
Firea: ”Se va ajunge la triplarea facturilor la încălzire dacă va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei”. Calculele Primăriei Capitalei
Gabriela Firea/ Foto: Hepta

Primarul Bucureștilor, Gabriela Firea, a afirmat că interzicerea subvenționării de către primării, despre care susține că este prevăzută în programul de guvernare al cabinetului Orban 2, ar duce la triplarea facturilor la încălzire în Capitală.

Cât va costa încălzirea

Noul program de guvernare, prezentat de dl. Orban, prevede inițiativa ministrului PNL al Economiei, Virgil Popescu, care vrea să interzică subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, de către primării. Mă voi opune acestui proiect şi am asigurarea şi din partea colegilor Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, că parlamentarii noştri vor vota împotriva unui proiect de sărăcire a bucureştenilor”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Firea precizează că. în București, prețul gigacaloriei este de 495,51 de lei, din care doar 163,03 sunt plătiți de populație, restul fiind subvenția plătită de către Primăria Generală.

În aceste circumstanțe, eliminarea subvenției ar duce la triplarea facturilor.

Pentru o lună de iarnă, la o garsonieră (1 camera cu o persoană) se plătesc 109 lei/ luna de iarnă subvenţionat, iar nesubvenţionat de primărie ar ajunge 320 lei/ luna de iarnă. Pentru o lună de iarnă la un apartament de 2 camere cu 2 persoane se plăteste energia termică subvenţionată aproximativ 165 lei/ luna şi nesubventionata de Primăria Capitalei s-ar plăti 450 lei/ lună. Pentru o lună de iarnă la un apartament cu 3 camere (trei persoane) se plăteşte acum 206 lei/ luna de iarnă subvenţionat iar nesubvenţionat 610 lei/ lună”, a arătat Firea.

Ea susține că subvenția trebuie plătită în continuare deoarece o mare parte din bucureșteni nu și-ar permite noile costuri.

Bucureștiul contribuie cu 25% la PIB-ul României, iar la PMB se întoarce 0,6%.Infim! Cu toate acestea, considerăm că trebuie plătită în continuare subvenţia pentru populaţie. În blocurile vechi de apartamente, racordate la Radet- Termoenergetica, locuiesc bucureşteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogaţi. Cei care şi-au permis financiar, s-au mutat în blocuri noi, unde încălzirea cu gaze este mai scumpă sau în zonele rezidenţiale din judeţul Ilfov”, a conchis Gabriela Firea.

Ce prevede programul de guvernare

În programul de guvernare stabilit de cabinetul Orban 2, prezentat de G4Media, se prevede definirea consumatorului vulnerabil, care să primească un ajutor mai consistent pentru încălzire decât restul populației.

Ministerul Economiei va promova necesitatea îmbunătățirii politicilor publice în domeniul eficienței energetice și a protecției consumatorilor vulnerabili de energie. În prezent, România risipește foarte multă resursă energetică, iar protecția socială a consumatorilor vulnerabili nu este nici eficientă, nici suficientă. Este nevoie ca aceia care nu își pot plăti facturile la energie să fie identificați și ajutați mai mult decât în prezent.  Modul de lucru de până acum, prin care toată populația României primește indirect subvenție, trebuie să înceteze”, se arată în programul de guvernare, la capitolul ”Energie”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×