Ferma fiului lui Liviu Dragnea, golită de porci, înainte de venirea pestei africane

Singurul fermier care a ieșit cu bine din dezastrul cauzat de pesta africană se pare că este nimeni altul decât fiul lui Liviu Dragnea, președintele PSD. Astăzi, când să deții porci a devenit o amenințare de sănătate publică și afacerile se prăbușesc în jur, ferma lui Valentin Dragnea, fiul șefului PSD, e în cea mai bună dintre situațiile proaste posibile. A vândut aproape toți porcii, de parcă cineva i-ar fi spus ce urmează să vină!

”Mai avem cam două hale de porci. În total? 44 de boxe în fiecare hală, 30-33 de porci într-o boxă, deci vreo 2.500 de porci mai avem. Hai, până în 3.000. Și mai dăm 800 de porci în scurt timp!”, spune, mândru, muncitorul care abia a ieșit din schimb, la Salcia. Omul de la Romcip Salcia are și de ce să fie semeț. E confirmarea de pe teren a mai multe surse, specialiști din ANSVSA și crescători, care au spus ziarului Libertatea că „ferma băiatuluilui Dragnea s-a golit de porci înainte ca alții să știe că va veni pesta!”.

Acum un an, din datele oficiale ale autorității sanitare, ANSVSA, aflate în posesia Libertății, Salcia era pe locul 36 în țară ca număr de porcine. Avea 13.585 de porci.

Mai puțin informați, mai puțin vigilenți, alții au pățit-o grav! Epidemia a prins producătorul tulcean Carniprod cu 48.000 de porci în fermă. Au fost omorâți toți. Utilajele au fost oprite. Carniprod are, ca și Salcia, un sistem integrat: fermă, fabrică, magazine. Acum totul pare că s-a năruit. ”Știți că Salcia s-a orientat mai bine? Din 13.000 de porci au rămas, într-un an, doar cu 3.000”. Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod, tace un pic, se gândește. Apoi spune: ”Ce să fac? Dacă au știut mai multe?! Plec în Austria, în Tirol, o să stau o vreme și o să mă gândesc dacă o să o iau din nou de la capăt”, spune cel mai afectat dintre producătorii români până în acest moment”. Norocoșii de la Salcia nu au putut di contactați pentru un răspuns, deoarece sunt în concediu.

În acest moment, pe harta focarelor de pestă, întocmită de Comisia Europeană cu date provenite din România, județul Teleorman este indicat ca necontaminat. Cel mai aproape de el este infestat Călărașiul, iar în județul vecin, Giurgiu, s-a interzis comercializarea cărnii de porc. Conform estimărilor Comisiei Europene, cele 8 județe cu focare se vor transforma în 13 județe „roșii” până la finalul lui august. Avem peste 500 de focare în aproape 100 de localități și înregistrăm cea mai rapidă extindere documentată dintre toate țările afectate: Rusia, Belarus, Ucraina, Lituania, Republica Moldova, Polonia.