Fenomenul „Curcubeul de Foc”, surprins pe cerul din Hong Kong și Taipei. Explicația ciudaților nori. FOTO

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
17/07/2019, 15:27
Fenomenul „Curcubeul de Foc”, surprins pe cerul din Hong Kong și Taipei. Explicația ciudaților nori. FOTO GALERIE FOTO
Curcubeu de foc pe cerul Asiei. Sursa foto: Severe Weather World Facebook

Fenomenul „Curcubeul de Foc”, un fenomen meteorologic extrem de rar a apărut din nou, de data aceasta pe cerul asiatic, între orașele Hong Kong (China) și Taipei (Taiwan). Este vorba despre niște nori foarte colorați care pot fi confundați cu o auroră boreală. Imaginile cu acești nori ciudați au făcut înconjurul lumii.

Curcubeul de Foc, observat în Asia

Pagina de Facebook Severe World Weather a postat mai multe fotografii cu acest fenomen meteo, iar reacțiile au apărut imediat, la fel și share-urile. Unii internauți au scris despre nori că seamănă cu niște dragoni, iar alții că astfel de imagini sunt extrem de rare. Cei mai mulți oameni nu s-au întâlnit niciodată cu așa ceva, căci vorbim despre un fenomen extrem de rar.

Curcubeul de Foc a mai fost imortalizat în anul 2012, pe cerul Floridei. Despre ce este vorba, de fapt? Ei bine, oamenii de știință au o explicație pentru coloratura norilor și ciudățenia lor. Norii de o frumusețe răpitoare au primit această denumire populară, însă nu e vorba nici despre curcubeu, nici despre foc.

curcubeu de foc in asia
Norii tip curcubeu se formează extrem de rar. Sursa foto: Facebook Severe World Weather

Explicația norilor de tip curcubeu: cum se formează și de ce

Acești nori se formează atunci când picăturile de apă de aceleași dimensiuni se grupează într-un singur nor, scrie descoperă.ro. Norii curbează lumina într-un fenomen de difracție, iar aceasta se împarte în mai multe lumini de undă, care sunt, de fapt, culorile acelea spectaculoase pe care le puteți vedea în imaginile acestui articol.

Efectul vizual este identic cu curcubeul. Ca în cazul obiectelor iridescente, culoarea se schimbă în funcție de unghiul de observare. Din punct de vedere al fizicii, fenomenul apar când norii de tip pileus împing o mare cantitate de aer în partea superioară a atmosferei, iar aerul rece trece printr-un strat de umezeală. În acel moment se formează niște cristale de gheață care duc apoi la apariția efectului de curcubeu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×