Fenomen astronomic spectaculos pe cerul României: Tranzitul lui Mercur între Soare și Pământ

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
10/11/2019, 15:27
Fenomen astronomic spectaculos pe cerul României: Tranzitul lui Mercur între Soare și Pământ
Fenomen astronomic pe cer mâine, 11 noiembrie. Sursa foto: ac-clermont.fr

Mâine după-amiaza, 11 noiembrie, va avea loc tranzitul lui Mercur între Soare şi Pământ. Pentru ca acest fenomen să poate fi observat trebuie ca cele trei planete să fie aliniate perfect. Fenomentul astronomic este unul spectaculos, dar mare atenție, nu încercați să îl observați cu ochiul liber.

Mercur va traversa Soarele și Pământul luni, 11 noiembrie

Mercur, cea mai mică planetă a sistemului solar, va trece între Soare și Pământ. Fenomentul spectaculos va avea loc mâine, 11 noiembrie, începând cu ora 14.40 și va fi vizibil până la ora 17.00. Tranzitul lui Mercur între Soare și Pământ este indicat a se observa cu ochelari speciali și telescoape, în caz contrat riscați să rămâneți temporar fără vedere. Mercur se va vedea pe cerul senin ca un punct mic și negru care se mișcă peste discul strălucitor al Soarelui.

Ultimul tranzit al planetei Mercur a avut loc în martie 2016. Spre deosebire de fenomentul astronomic de acum trei ani, cel de luni, va fi unul cu adevărat spectaculos pentru că Mercur va traversa discul solar foarte aproape de jumătate. Trecerea care va dura câteva ore va fi vizibilă în estul Statelor Unite și Canadei, America de Sud și parțial în America de Nord, Europa și Africa. Locuitorii din Asia și Australia vor rata acest show.

Când va avea loc următorul tranzit al planetei Mercur

„Pentru a observa tranzitul, Soarele, Mercur și Pământul trebuie să fie perfect aliniate. Dacă ne uităm la orbita lui Mercur în jurul Soarelui, vedem că este ușor înclinată în comparație cu cea a Pământului. Așadar, în medie, Mercur va tranzita Soarele de 13 ori în fiecare secol. Data viitoare când vom vedea un tranzit al lui Mercur, după 2019, va fi pe 13 noiembrie 2032”, a declarat astronomul Emily Drabek-Maunder, potrivit stirileprotv.ro.

Mercur tranzitează Soarele și Pământul de 13-14 ori pe secol. Așadar, următorul tranzit al planetei va avea loc pe 13 noiembrie 2032, apoi în mai 2049.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×