Fenomen astronomic rar surprins de cercetători. Un astru gigant roşu înghite o stea mai mică

în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 13:47
Fenomen astronomic rar surprins de cercetători. Un astru gigant roşu înghite o stea mai mică
Un astru gigant roşu înghite o stea mai mică. Sursa foto: dailymail.co.uk

Cercetătorii au surprins un fenomen astronomic rar. Aceştia au filmat cum un astru gigant roşu înghite un vecin, o stea mai mică aflată în apropiere. Imaginile spectaculoase au fost făcute publice de astronomii din Suedia, care au surprins fenomenul cu ajutorul Obsevatorului din Atacama, America de Sud.

O astru gigant a înghiţit o stea mai mică, aflată în vecinătate

Cercetătorii au surprins un fenomen astronomic nemaivăzut până acum. Aceştia au surprins cum o stea este înghiţită de un alt astru mai mare. Fenomenul astronomic „canibal” a fost făcut public de astronomii suedezi, care au surprisn fenomenul cu ajutorul Observatorului din localitatea Atacama, situată în America de Sud.

Astronomii au surprins steaua care era pe cale de a muri. „Procesul morţii” a fost întrerupt de astrul de dimensiuni mai mari a înghiţit mai mica stea. Potrivit astronomului Hans Olofsson, din cadrul Universităţii de tehnologie Chalmers din Suedia, totul s-a petrecut în sistemul stelar HD 101584.

Imaginile, foarte importante pentru a înţelege mai multe despre „moartea” stelelor

Imaginea surprinsă este foarte importantă. Aceasta îi poate ajuta pe cercetări aducând informaţii dspre moartea stlelor, precum şi despre evoluţia lor. „În prezent, putem descrie procesul morții comun stelelor similare Soarelui, dar nu putem explica de ce și când se întâmplă exact.

HD 101584 ne-a oferit indicii importante, pentru că, în prezent, se află într-o etapă intermediară dintre alte două pe care le cunoaștem mai bine„, a spus Sofia Ramstedt, coautoare a studiului, de la Universitatea din Uppsala, Suedia.

De asemenea, potrivit cercetătorilor, cicnirea dintre cei doi aştrii a fot una violentă, fiind emise gaze colorate în urma impactului în sistemul solar HD101584. Inele de gaz create în urma impactului au fost de culoare roşie şi albastră, creând un adevărat spectacol.

În prezent, cunoaştem procesul pentru multe stele asemănătoare Soarelui, dar nu putem explica şi nu ştim cum se întâmplă. HD101584 ne oferă indicii importante pentru a rezolva acest puzzle, deoarece în prezent se află într-o fază de tranziție scurtă între etapele evolutive mai bine studiate”, a declarat coautorul Sofia Ramstedt de la Universitatea Uppsala, Suedia, într-un comunicat.

Cu imagini detaliate despre mediul HD101584, putem face legătura dintre steaua uriașă în care a fost înainte și rămășița stelară ce a devenit de curând”, a mai spun Sofia Ramstedt. Pe lângă faptul că arată cercetătorilor modul în care stelele se comportă înainte de moarte.

Aceştia mai spun că perspectiva îi ajută și la înțelegerea modului în care propriul nostru Soare, care este un gigant roșu, poate muri, resectiv se poate stinge. Deşi cercetătorii se aşteaptă la o stingere a Soarelui, aceasta nu se va întâmpla în următorii 5 miliarde de ani.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×