Facturi mai mari la curent, în plină iarnă! Cum se majorează prețul, potrivit unui ordin ANRE

Vești triste pentru români în pragul sărbătorilor de iarnă! Un ordin al preşedintelui Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) face ca oamenii să aibă facturi mai mari la curent. Anunțul oficial i-a nemulțumit pe toți, mai ales că urmează o perioadă în care se fac multe cheltuieli pentru mesele tradiționale întinse pentru sărbătorile de sfârșit de an și început de 2019, dar și pentru că, în acest interval de timp, ei vor plăti mai mult și pentru căldură.

Contribuţia pentru cogenerare eficientă, o taxă colectată de la toți consumatorii de energie electrică din România pentru susţinerea centralelor electrice de termoficare, a fost majorată, după o perioadă în care aceasta scăzuse, relatează jurnaliștii de la economica.net.

Costurile pentru factura la curent se majorează

Conform unui ordin al preşedintelui Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nr. 192, publicat la jumătatea lunii noiembrie în Monitorul Oficial, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost majorată la 0,0105 lei/kWh, fără TVA.

Până la data menționată mai sus, potrivit unui ordin din iulie, contribuţia de cogenerare era de 0,0076lei/kWh, fără TVA. Cu alte cuvinte, contribuţia a fost majorată cu 38%, dacă facem comparaţia fără TVA. În iulie, contribuţia fusese scăzută, de la 0,0119 lei/kWh, după reduceri care au mai fost operate şi în anul 2017.

Specialiștii în domeniu sunt de părere că majorarea de acum a fost cel mai probabil determinată de creşterea preţurilor la gazele naturale, combustibilul cu care funcţionează majoritatea centralelor de cogenare care primesc bonusul de cogenerare.

Pentru o factură aferentă unui consum mediu lunar de 150 kWh, cam cât este consumul unui apartament cu trei camere din Bucureşti, contribuţia pentru cogenerare plătită de consumator este aşadar acum de aproape 1,9 lei, creşterea fiind de doar 45 de bani, conform sursei citată mai sus. În cazul în care, dacă la nivel micro efectul în facturi este insignificant, suma este destul de mare dacă ne referim la totalul încasărilor.

Banii din această contribuţie merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. 44 de astfel de centrale din România au beneficiat de acest bonus, plătit de toţi consumatorii, anul trecut. Printre ele sunt şi cele patru CET-uri mari din Bucureşti.