Facebook a suspendat mai multe conturi aparținând serviciului de informații al armatei ruse. Acestea erau folosite pentru difuzarea de conținut fals împotriva Ucrainei și altor state est-europene

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 11:45
Facebook a suspendat mai multe conturi aparținând serviciului de informații al armatei ruse. Acestea erau folosite pentru difuzarea de conținut fals împotriva Ucrainei și altor state est-europene
Facebook a închis mai multe conturi false controlate de spionajul militar rus. Sursa foto: pinterest.com

Facebook a luat decizia de a suspenda pe o perioadă nedeterminată activitatea mai multor conturi ce aparțineau serviciului de informații al armatei ruse. Potrivit unui comunicat dat publicității recent de compania care operează cea mai cunoscută rețea de socializare din lume, acestea erau utilizate pentru difuzarea de conținut fals referitor la Ucraina și alte câteva state din estul Europei.

Facebook închide conturile spionajului militar rus. Acestea distribuiau informații înșelătoare

Cu toate că persoanele din spatele acestei reţele au încercat să îşi ascundă identităţile şi poziţia, investigaţia noastră a descoperit legături cu serviciile de informaţii militare ruse”, au transmis reprezentanții Facebook.

Concret, platforma a fost folosită pentru răspândirea de informații înșelătoare către cetățenii statelor respective, ca parte a unor campanii de dezinformare desfășurate de Guvernul moscovit.

De altfel, în ultimele luni, occidentul a acuzat în nenumărate rânduri Kremlinul de amestec politic, însă acesta a negat de fiecare dată, inclusiv în privința concluziilor procurorului special american Robert Mueller, potrivit cărora spionajul militar rus s-a folosit de conturi pe respectiva rețea de socializare pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016.

Facebook susține că Rusia a folosit peste 100 de conturi ale unor falși jurnaliști

Facebook dezvăluie, însă, detalii privind modul în care acționau serviciile secrete de la Moscova pe cea mai cunoscută rețea de socializare, care a reușit să atragă miliarde de utilizatori din întreaga lume.

Potrivit directorului pentru politici de securitate cibernetică a companiei, Nathaniel Gleicher, serviciul de spionaj militar rusesc a folosit recent peste 100 de conturi aparținând unor presupuși jurnaliști din anumite țări în care Kremlinul își dorea să se implice.

Ulterior, prin intermediul acestor conturi erau contactați oameni politici, dar și ziariști din presa locală, cărora li se transmiteau diverse informații false, majoritatea cu caracter politic. Acestea se refereau în special la acuzații de corupție sau tensiuni etnice în Crimeea.

Am ştiut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-şi amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operaţiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obţine un impact mai mare”, a explicat Gleicher.

Facebook a suspendat şi alte două grupuri de conturi care nu au legătură cu operaţiunea rusească. Este vorba despre o reţea iraniană identificată anterior, care avea ca ţintă Statele Unite, dar și conturi false create de o companie de PR din Vietnam.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×