Expresii românești. Ce înseamnă, de fapt, „a se repezi ca surdu în tobă”
„Adevărata bogăţie a unei limbi consistă totdeauna în locuţiuni, în acele tiparuri neschimbate, care se formează în curs de mii de ani şi dau fiecărei limbi o fizionomie proprie” , spunea Mihai Eminescu, însă limba română continuă să se afle într-un proces al căutării de sine, mai ales dacă ne gândim la identitatea lexicală. Această situație a permis de-a lungul timpului existența unor expresii care pun în evidență caracterul nonconformist al vârstei. Unele dintre acestea sunt însă de a dreptul absurde și greu de explicat, stârnind mai degrabă hazul tuturor celor care le descoperă.
Râzi cu lacrimi. Cele mai amuzante expresii românești
În rândurile următoare, FANATIKvă prezintă o selecție cu cele mai amuzante expresii ale „dulcelui grai românesc”, care vă vor aduce cu siguranță zâmbetele pe buze, mai ales grație sensurilor , care nu încetează să surprindă, fiind adesea complet diferite de cele aparente, literale.
Limba noastră este, fără îndoială, extrem de colorată, ceea ce face ca numeroasele expresii să-i pună în reală încurcătură pe străinii care încearcă să le învețe, însă nu au niciun motiv să se simtă rușinați, pentru că nici măcar vorbitorii nativi nu stau foarte bine la acest capitol.
A duce cu preşul – a păcăli, a duce pe cineva cu vorba
A se uita ca mâţa în calendar – a privi la ceva fără a pricepe nimic.
A fi pestriţ la maţe – a fi rău la suflet, foarte zgârcit
A arde pe cineva – a păcăli, a înşela
A umbla cu cioara vopsita – a fi necinstit, incorect
A trece ca Vodă prin lobodă – a umbla peste tot, fără nicio piedică
A-şi bate cuie-n talpă – a-şi complica existenţa, a-şi face singur greutăţi
S-a dus bou si s-a întors vacă – a pleca să se instruiască sau să lămurească o problemă şi se întoarce mai puţin instruit sau lămurit decât a plecat
A face capul calendar – a zăpăci pe cineva spunându-i foarte multe lucruri
A duce cu zăhărelul – a înşela, a amăgi cu promisiuni false
A se uita ca viţelul la poartă nouă – a sta (sau a rămâne, a se uita) uimit, nedumerit, dezorientat (în faţa unei situaţii noi şi neaşteptate, căreia nu-i poate face faţă)
Bate toba în Moldova şi se-aude în Craiova – a divulga un secret
Înalt ca bradul, prost ca gardul – superioritatea fizică este inutilă fără inteligenţă
A ploua în gură – a-i fi poftă
A-i sări muştarul – a se enerva
A face pe cineva cu ou şi cu oţet- a certa, a mustra