Eurostat: 13% dintre români nu lucrează. Este vorba de aproape 1,7 milioane de cetățeni

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
13/10/2019, 20:53
Eurostat: 13% dintre români nu lucrează. Este vorba de aproape 1,7 milioane de cetățeni
Eurostat susține că 1,7 milioane de români nu lucrează. Sursa foto: sibiu100.ro

Un studiu îngrijorător a sosit astăzi pe piață de la Eurostat: 13% dintre cetățenii din România nu lucrează. Cu alte cuvinte, 1,68 de milioane de români susțin că nu au muncit în viața lor, iar această statistică dă peste cap cifrele oficiale pe care le prezintă Institutul Național de Statistică referitoare la rata șomajului.

Eurostat zice una, INS zice alta

Din cele 12 milioane de români cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, vârstele de muncă, 1,68 milioane de români susțin că nu au fost angajați niciodată, că n-au muncit o zi în viața lor. Din această cifră, jumătate, adică în jur de 900.000, au studii medii. Alți 700.000 au doar opt clase, iar în jur de 74.000 au studii universitare.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică în luna mai a acestui an, rata șomajului era de 4,0%, cu 0,1% mai mică față de luna aprilie. În cazul bărbaților, a fost cu 0,9% mai mare față de femei. Numărul oficial al șomerilor din țara noastră a fost în luna mai a acestui an de 351.000 de persoane, un număr care contrazice, după cum lesne se poate observa, datele Eurostat.

INS Eurostat
Datele de la INS sunt complet diferite de cele pe care le furnizează Eurostat. Sursa foto: ecopolitic.ro

Numărul salariaților, în echilibru cu cel al pensionarilor?

Conform unor alte date oficiale, pentru prima oară după mult timp numărul salariaților îl va egala pe cel al pensionarilor. „Dacă se va întâmpla acest lucru, iar creş­te­rea numărului de salariaţi va conduce la un ra­port de 1 la 1 între numărul de angajaţi şi nu­mă­rul de pensionari, va fi foarte bine pentru eco­no­mie, pentru că sarcina unui salariat care îşi plă­teşte toate taxele şi impozitele este un pic uşu­rată. Ar fi bine să crească acest raport, adică nu­mă­rul salariaţilor să fie mai mare decât al pen­sionarilor, pentru a reduce presiunea pe care o exercită persoanele inactive, care au drep­tul la o viaţă decentă şi care au drept la pen­sie“, susține profesorul universitar Constanța Mihăescu, scrie zf.ro.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×