Eliminarea pensiilor speciale ar putea fi neconstituțională. Augustin Zegrean vine cu vești proaste pentru parlamentari

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 16:27
Eliminarea pensiilor speciale ar putea fi neconstituțională. Augustin Zegrean vine cu vești proaste pentru parlamentari
Tăierea pensiilor speciale, ar putea fi neconstituțională. Sursa foto: bunadimineataiasi.ro

Deputații au adoptat marți, cu 247 pentru  și 21 de abțineri, eliminarea pensiilor speciale, iar acum președintele Klaus Iohannis urmează să promulge legea. Demersul parlamentarilor este însă sortit eșecului, după cum declară Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

Tăierea pensiilor speciale, ar putea fi neconstituțională

Prin votul dat marți de parlamentari toți pensionarii de lux rămân fără pensiile speciale. Excepție fac angajații care provin din sistemul de apărare şi ordine publică, care vor rămâne cu pensii speciale.

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean susține însă că proiectul care prevede tăierea pensiilor speciale ale grefierilor și veniturile speciale ale parlamentarilor este unul care încalcă legislația și va fi respins la CCR.

”Nu poți să spui că la Armată lași, dar la magistrați nu lași”

„Se fac multe greșeli. Nu poți să vii să spui că la unii le lași și la unii le tai. Sunt foarte multe greșeli. Am auzit că acum se cere și anularea indemnizației speciale a parlamentarilor. Lucrul acesta poate fi cerut doar de Parlament.

Trebuie tratate egal. Nu poți să spui că la Armată lași, dar la magistrați nu lași. Se poate pica la Curtea Constituțională. Textul legii spune că nu poți să aduci în texte de lege o prevedere care a fost declarată neconstituțională”, a declarat Zegrean.

Și PSD, dar și USR avertizează că legea respectivă va pica la Curtea Constituțională. USR a încercat să modifice legea, însă nu a fost posibil să introducă doar plafonarea pensiilor speciale pentru ca proiectul să nu pice la controlul de constituţionalitate.

Prin votul de marți, vor dispărea pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, al funcţionarilor publici parlamentari, pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României, pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

De asemenea, vor mai dispărea și pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi cele ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×