Efecte negative și beneficii ale trecerii la ora de iarnă! UE vrea ca țările să aleagă între fusul orar de iarnă și cel de vară

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
17/10/2019, 11:31
Efecte negative și beneficii ale trecerii la ora de iarnă! UE vrea ca țările să aleagă între fusul orar de iarnă și cel de vară GALERIE FOTO
Experții ar vrea să rămânem la ora de vară. Sursa foto - facebook

Există efecte negative și beneficii ale trecerii la ora de iarnă! Vă reamintim că România schimbă ora în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Va fi pentru antepenultima oară când vom face acest lucru. Până atunci, ca de fiecare dată, ora 04.00 va deveni ora 03.00 şi, dar, deși vom dormi mai mult, organismul uman va resimţi din plin această trecere. Acesta este și motivul pentru care statele Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă.

Efecte negative și beneficii ale trecerii la ora de iarnă!

Mai mult de atât, decizia pe care o vo lua trebuie pusă în practică în 2021. Conform unor studii, efectele aceste tranziţii pot fi chiar periculoase, unele persoane confruntându-se cu o creştere a riscului de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. Mai mult de atât, atenție, se majorează și riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice, la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute, în care îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând,  persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, psiholog la Universitatea din Colorado.

Efecte negative și beneficii ale trecerii la ora de iarnă! Ora de iarnă
România trece la ora de iarnă în ultimul weekend al lunii octombrie. Sursa foto – facebook

De când nu se mai schimbă ora

Există de departe mai multe beneficii ale orei de vară. De altfel, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Marea majoritate a experţilor în politici publice susţin adoptarea orei de vară pe motiv că e de preferat pentru că se majorează  timpul de lumină după-amiaza şi seara. „Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou.

Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, se arată în documentul experților.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×