Echinocțiu de toamnă 2019. A început, oficial, toamna astronomică. În octombrie se schimbă și ora

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/09/2019, 08:36
Echinocțiu de toamnă 2019. A început, oficial, toamna astronomică. În octombrie se schimbă și ora
Echinocțiu de toamnă 2019. Astăzi începe toamna astronomică. Sursa foto: ebihoreanul.ro

Echinocțiu de toamnă, 2019: Evenimentul are loc oficial astăzi, 23 septembrie, la ora 10:50. Practic, începând din această zi, de la ora indicată, începe toamna astronomică. După cum se poate observa, deja ziua este mai scurtă, iar răsăritul Soarelui are loc la o oră tot mai târziu, iar apusul tot mai devreme. În urma echinocțiului, în ultima săptămână din această lună vom schimba și ora.

Echinocțiu de toamnă 2019: astăzi, la ora 10:50, începe oficial toamna

Echinocțiul este fenomenul în care ziua devine egală cu noaptea. Din momentul echinocțiului, ziua va deveni tot mai scurtă, în ritm accelerat, urmând de la cel de primăvară, care are loc în luna martie, ziua să crească treptat. Cea mai scurtă zi a anului este cea a solstițiului de iarnă. Data la care pică echinocțiul diferă de la an la an.

Acesta este calculat după calendarul gregorian din 1582 și pică ba pe 21, 22 sau pe 23 septembrie. Cele mai frecvente date la care are loc echinocțiul de toamnă sunt, însă, 22 sau 23 septembrie. În urma acestui fenomen astronomic, ziua va deveni tot mai scurtă, iar noi vom recupera ora pierdută în momentul schimbării ceasului primăvara.

echinocțiu de toamnă 2019
Parlamentarii europeni au decis ca statele care vor să renunțe la ora de vară să facă pentru ultima oară modificarea în martie 2021. Sursa foto: Deutsche Welle

Ceasul se dă înapoi în noaptea de 26 spre 27 octombrie

Cu alte cuvinte, vom trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În perioada orei de iarnă, diferența dintre timpul Universal (UGMT) și ora oficială a României este de două ore față de trei ore cât era în perioada orei de vară. La nivel european, se discută tot mai des despre renunțarea la ora de iarnă, însă nu a fost luată o decizie în acest sens aplicabilă din acest an, deși se tot dezbate subiectul de ceva vreme în Parlamentul European.

Conform unei decizii luate la nivelul UE, statele care au optat renunțarea la schimbarea orei vor face ultima modificare în ultima lună de martie a anului 2021, iar țările care preferă să rămână la cea de iarnă vor face modificarea în ultima duminică din octombrie 2021.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×