După Otokar, STB va introduce în Bucureşti şi tramvaiele turceşti! O firmă din România a pierdut licitaţia „la mustaţă”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 10:53
După Otokar, STB va introduce în Bucureşti şi tramvaiele turceşti! O firmă din România a pierdut licitaţia „la mustaţă”
În București vom circula cu tramvaie turcești. Sursa foto: clubferoviar.ro

Anunț important pentru bucureștenii care circulă cu mijloacele de transport în comun. Pe modelul Otokar, STB va introduce în scurt timp și tramvaiele turcești, ca urmare a licitației câștigate de firma Durmazlar, în detrimentul Astra Vagoane Arad. Nemulțumită de rezultat, în condițiile în care a fost învinsă „la mustață”, compania românească a anunțat că va face contestație.

Tramvaiele turcești vor circula în Capitală. Anunțul oficial

Oferta declarată câștigătoare în urma aplicării criteriului de atribuire, cel mai bun raport calitate-preț și a algoritmului de calcul asociat așa cum a fost publicat în anunțul de participare, este oferta prezentată de DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S. care s-a clasat pe primul loc și a obținut un punctaj de 99,61 puncte”, se arată în documentul „Comunicare privind rezultatul procedurii de atribuire”, publicat de Primăria Capitalei.

Acesta poartă semnătura directorului general al Direcției Generale Achiziții Publice din cadrul Primăriei Capitalei, Eugen Davidoiu, fost șef la Tarom, dar și a directorului executiv al Direcției Proceduri, Dorina Elena Popa. În această licitație, turcii de la Durmazlar au concurat cu asocierea dintre firma românească Astra Vagoane Călători Arad și CRRC din China.

În 2014, Astra Vagoane Călători Arad a mai pierdut o licitație importantă

Nu este pentru prima dată când producătorul autohton de material rulant se confruntă cu o astfel de situație. În 2014, Astra Vagoane Călători Arad a pierdut o procedură de licitație publică pentru cumpărarea a până la 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5, cu o valoare estimată de 1,55 miliarde de lei, fără TVA.

Licitația a fost câștigată atunci de firma spaniolă CAF, însă compania românească a contestat și de data aceasta rezultatul. Pe fir au intrat și procurorii DNA, trimițând în judecată doi angajați ai Metrorex, care ulterior au fost condamnați  la pedepse de închisoare cu suspendare pentru trucarea licitației respective.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×