Duminică intră în vigoare legea care dă puteri sporite polițiștilor: Anumite amenzi se vor tripla

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
25/01/2020, 19:06
Duminică intră în vigoare legea care dă puteri sporite polițiștilor: Anumite amenzi se vor tripla
Duminică intră în vigoare legea care dă puteri sporite polițiștilor *foto: digi24.ro

Noua lege care va da puteri sporite polițiștilor va intra în vigoare de duminică. În urma noilor reglementări, agenții rutieri vor putea să imobilizeze și să ducă la secție un șofer dacă refuză să ofere documentele. De asemenea, potrivit noii legi, polițiștii vor putea intra în locuințe fără să aibă nevoie de mandat.

Legea a fost inițiată de parlamentarii PSD Florin Iordache (fost ministru al Justiției) și Carmen Dan, fost ministru al Internelor, a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis. Asta după ce CCR a respins sesizarea depusă de PNL și USR.

S-a schimbat regulamentul în favoarea polițiștilor

Noul regulament arată că polițistul va putea intra în locuință fără să mai arate mandatul, dacă are indicii că cineva se află în pericol sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există suspiciunea că înăuntru s-ar afla o persoană decedată.

De asemenea, polițistul poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.

Dacă se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă.

Noua lege vine și cu reguli mai dure în ceea ce priveste legitimarea. Amenda crește și de 3 ori în cazul refuzului legitimării. În prezent este de 500 de lei și poate ajunge la 1.500 de lei.

Cresc amenzile și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice

Nu doar refuzul legitimării ar putea să îți aducă o amendă mărită. Și tulburarea ordinii și liniștii publice o să îți aducă o sancțiune dură. Anunțul a fost făcut zilele acestea de Polița Română:

„Zic să te gândești de două ori… Faci un gest obscen, vocalizezi injurii, expresii jignitoare sau chiar amenințări cu acte de violență, iar prin acestea deranjezi ordinea și liniștea publică?

Pentru oricare din ele amenda este de la 200 la 1.000 de lei.Peste câteva zile, conform legii 192/2019, repetabilitatea lor se va sancționa cu amendă de la 500 la 1.500 de lei”, au pus oamenii legii, într-o postare pe rețelele de socializare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×