21 aprilie este una dintre cele mai importante zile pentru credincioși. Astăzi sărbătorim Duminica Floriilor, astfel că toți cei care poartă nume de flori se vor afla în centrul atenției și vor fi celebrați cum se cuvine. Cu acest prilej, vă prezentăm o superbă rugăciune ce trebuie rostită pentru a avea parte de sănătate, noroc și fericire.
„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin” , este textul rugăciunii ce trebuie rostită astăzi pentru bunăstare și noroc.
Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. A fost menționată pentru prima dată în secolul al IV-lea și marchează momentul intrării mântuitorului în Ierusalim. De altfel, acest oraș este și locul în care Duminica Floriilor s-a celebrat pentru prima dată, fiind preluată ulterior de întreaga lume creștină.
În această zi, credincioșii aduc în biserici ramuri de salcie, pentru a fi sfințite. Este vorba despre un obicei străvechi, care datează încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că toți cei care intră în casă cu ramuri de salcie sunt feriți de rău și boli. De asemenea, se obișnuiește ca ramurile și florile luate de la biserică în această zi plină de semnificații aparte, trebuie păstrate la icoană și aprinse atunci când tună si fulgeră. Tradiția străbună ne spune că acestea protejează casa.