Două cutremure în România, duminică dimineață! Ce magnitudine au avut seismele

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), în noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc două cutremure în România. Primul s-a produs la ora locală 01:07, a avut o magnitudine de 2,4 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Duminică dimineață au avut loc două cutremure în România

A doua mișcare a plăcii tectonice s-a produs tot în județul Buzău, la ora locală 04:47, la o adâncime de 120 kilometri. De asemenea, nici ziua precedentă nu am scăpat de cutremure. În data de 16 martie, la ora 14:57, județul Buzău a fost cutremurat din nou. Seismul a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter, la o adâncime de 147 kilometri. În data de 15 martie, în vrâncenii au simțit o apăsare la miez de noapte, căci aceștia au avut parte, la ora 20:56, de un cutremur de 2,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 107 kilometri.

Efectele unui seism depind de mulți factori, cum ar fi distanța de la epicentru și condițiile locale de teren. Efectele unei mișcări ale plăcii tectonice sunt:„Amplitudinea mișcării solului datorată unui cutremur depinde de o serie de factori precum magnitudinea, distanța epicentrală, distanța hipocentrală, topografia și condițiile geologice locale.

Informații INFP

Despre seisme

Intensitatea (I) cutremurului este mărimea care exprima modul in care a fost simțit un cutremur într-o zona. Scara MSK (Medvedev, Sponhauer, Karnik) modificata, este o scara de 12 grade (I-XII) cu ajutorul căreia se poate aprecia intensitatea cutremurelor în diferite zone în funcție de efectele produse de aceste cutremure asupra oamenilor, animalelor, construcțiilor, solului, etc”, informează infp.ro.

„O placă tectonică este un fragment masiv solid de rocă, cu o formă neregulată, alcătuit atât din crustă oceanică cât şi continentală. Lungimea plăcilor poate varia foarte mult, de la câteva sute de kilometri la mii de kilometri (printre cele mai mari se numără placa Pacificului şi Antartica). Plăcile variază foarte mult şi în grosime, de la 15 km (plăcile cu litosferă oceanică tânără) până la 200 km sau chiar mai mult”, informează aceeași sursă.