Donald Trump vrea ca NATO să se implice în Orientul Mijlociu: „Trebuie să contribuie mai mult”. Reacția șefului Alianței

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 10:51
Donald Trump vrea ca NATO să se implice în Orientul Mijlociu: „Trebuie să contribuie mai mult”. Reacția șefului Alianței
Donald Trump vrea ca NATO să se implice în conflictele din Orientul Mijlociu. Sursa foto: hepta.ro

Tensiunile provocate de uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid aerian comandat de Donald Trump sunt departe de a se fi încheiat. De altfel, potrivit presei internaționale, liderul de la Casa Albă a avut miercuri o discuție cu șeful NATO, cerându-i ca Alianța să se implice mai mult în Orientul Mijlociu.

Donald Trump cere o mai mare implicare a NATO în Orientul Mijlociu

În urma acestei convorbiri telefonice, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a convenit că statele aliate ar putea „contribui mai mult” în Orientul Mijlociu, cum a solicitat președintele Statelor Unite ale Americii.

În plus, Trump i-a solicitat lui Stoltenberg o mai mare implicare în regiune, iar cei doi s-au pus de acord asupra faptului că „NATO ar putea contribui mai mult la stabilitatea regională’, după cum se arată într-un comunicat al organizației. Cei doi lideri au decis totodată „să rămână în contact strâns în această problemă”.

Șeful NATO condamnă ferm atacul Iranului asupra bazelor americane din Irak

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, secretarul general al NATO a condamnat în termeni duri bombardamentele Iranului asupra bazelor militare din Irak. Atacul vine la doar câteva zile după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a ordonat uciderea generalului Qassem Soleimani într-un raid aerian cu dronă desfășurat în apropiere de aeroportul din Bagdad.

Condamn atacurile cu rachete ale Iranului asupra soldaţilor americani şi ai coaliţiei, din Irak. NATO cere Iranului să se oprească de la violenţe. Aliaţii continuă să se consulte şi rămân angajaţi misiunilor de antrenare în Irak”, a transmis Jens Stoltenberg.

Franţa a condamnat şi ea tirurile iraniene cu rachete. „Prioritatea trebuie să fie mai mult ca niciodată detensionarea situaţiei. Ciclul violenţei trebuie să fie întrerupt”, a precizat ministrul de Externe Jean-Yes Le Drian”.

O reacție asemănătoare a avut și Luigi Di Maio, ministrul italian de Externe, care a atras atenția că un eventual război în Orientul Mijlociu ar crea o criză a migraţiei, alimentând, totodată, actele de terorism. „Din nefericire, istoria se repetă. Facem apel la ambele părţi să acţioneze cu moderaţie şi responsabilitate.

Regiunea s-a confruntat cu instabilitate timp de decenii, iar un nou război va duce la proliferarea celulelor teroriste şi la noi fluxuri migratorii. Acest lucru nu mai este acceptabil. Să învăţăm din greşelile trecute şi să ne întoarcem la dialog”, a adăugat Di Maio.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×