Senatorul liberal Mircea Ionescu Quintus a decedat astăzi, la vârsta de 100 de ani. El era preşedinte de onoare al Partidului Naţional Liberal.
Cine a fost Mircea Ionescu Quintus: om politic, simbol al liberalismului din România, membru al PNL de peste 70 de ani, fost senator, fost ministru al Justiţiei şi fost preşedinte al Senatului, scriitor, cunoscut pentru epigramele sale, a trăit sub mai multe regimuri politice, în regimul lui Carol al II-lea, l-a respectat pe Ion Antonescu şi i-a preţuit pe Regina Maria şi pe Regele Ferdinand, l-a avut ca model pe I.G. Duca (prim-ministru liberal, asasinat de legionari în 1933) şi a avut prilejul de a primi sfaturi de viaţă de la marele Nicolae Iorga, a suferit în temniţele comuniste şi la Canal pentru vina de a fi înţeles mecanismele democraţiei participative, a prins două războaie mondiale şi o Revoluţie. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Născut în 1917, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie, preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator.
El s-a născut pe 18 martie 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deţinut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atât în cariera de jurist, cât şi în afinitatea politică pentru liberalism.
Mircea Ionescu Quintus a fost scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, el publicând mai multe volume de epigrame. Una dintre acestea a rostit-o anul trecut pe scenă, cu ocazia aniversării a 99 de ani: ”Spre suta anii se adună / Ca prin păduri, semeţii brazi / Şi s-or găsi destui să spună / Ce mai înseamnă suta azi?”.
A fost cetăţean de onoare al oraşelor Ploieşti şi Orşova. Era căsătorit şi avea un fiu.
Sursa: Wipikedia.ro