Doliu în muzica românească. Saxofonistul Garbis Dedeian a încetat din viață la 60 de ani

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
14/01/2020, 14:07
Doliu în muzica românească. Saxofonistul Garbis Dedeian a încetat din viață la 60 de ani
Saxofonistul de origine armeană, Gabris Dedeian, încetat din viață. Sursa foto: Facebook.com

După ce moartea jurnalistei Cristina Țopescu a înmărmurit o țară întreagă, astăzi Daniel Iordăchioae a venit cu o altă veste Tristă. Saxofonisul de jazz și compozitorul, Garbis Dedeian, a murit la vârsta de 60 de ani.

Saxofonistul de origine armeană, Garbis Dedeian, a încetat din viață

Este doliu în lumea muzicală românească după ce mai multe personalități au postat pe rețelele de socializare mesaje despre moartea unui mare artist. Garbis Dedeian, saxofonistul de origine armeană născut în București, a încetat din viață la vârsta de 60 de ani.

În momentul de față nu se cunosc mai multe detalii despre circumstanțele în care compozitorul bucureștean și-a pierdut viața. Anunțul a fost făcut de artistul Daniel Iordăchioae, dar și de către deputatul Robert Nicolae Turcescu și Alex Pădureanu, fiul Corneliei Catanga.

„A mai încetat din viață un om și un muzician de excepție… Garbis Dedeian. Drum ling dragule! Condoleanțe, Capriel Dedeian!”, a scris Daniel Iordăchioae pe pagina sa de Facebook făcând referire la fratele artistului.

Alex Pădureanu, profund îndurerat de moartea lui Garbis Dedeian

Alex Pădureanu, fiul Corneliei Catanga și al lui Aurel Pădureau, este unul dintre artiștii care a anunțat vestea tristă. Băiatul celor doi artiști de muzică de petrecere este profund îndurerat de moartea lui Gabris Dedeian despre care spune că i-a fost precum un tată, nu doar prieten și profesor.

„Jazz-ul românesc este în doliu. Sunt profund îndurerat de dispariția unui mare saxofonist Garbis Dedeian care mi-a fost ca un tată, frate, prieten și profesor. Chiar nu-mi vine să cred… Pentru că nu moartea m-a îngrozit, ci singurătatea în care a trăit în ultimul timp și grija zilei de mâine care l-a afectat enorm de mult. 

Asta o spun cu toată responsabilitatea pentru că eu eram singurul care vorbeam des cu el și îmi spunea tot ce are pe suflet, iar eu lui. Țin minte și ultima conversație, chiar recentă, și ultima ieșire.

Pe el îl deranja foarte mult nu pentru că trecea printr-o criză financiară, ci fățărnicia colegilor de breaslă care în ultimul timp nu prea îl băgau în seamă, măcar să-l întrebe ce face? Sau să-l întrebe de sănătate. 

Ar fi bine să respectăm oamenii atunci când sunt în viață și să le dăm valoarea pe care o merită și să nu îi idolatrizăm atunci când nu mai sunt. Dar asta-i viața… Drumul să-ți fie presărat cu flori”, a scris Alex Pădureanu pe un cont de socializare.

Cine a fost saxofonistul și compozitorul Garbis Dedeian

Garbis Dedeian s-a născut pe 24 aprilie 1959 la București și a urmat cursurile muzicale la secția pian a Liceului de muzică nr. 1 din Capitală, precum și cursurile Școlii Populare de Artă (clarinet) – compoziție și orchestrație cu Richard Bartzer.

Compozitorul de origine armeană a deputat la vârsta de 18 ani (în anul 1977) în cluburile de jazz ale vremii, în cluburi bucureștene precum ”Mihai Eminescu” sau ”Ateneul Tineretului”. A obținut de-a lungul anilor premii importante la festivaluri de renume din străinătate.

Saxofonistul a fost desemnat de critica de specialitate numărul doi în țara noastră, după regretatul Dan Mandrilă. Se întâmpla în anul 1984. Doi ani mai târziu, Garbis Dedeian, a deschis alături de cvartetul său propriul club de jazz intitulat ”Nord”, în incinta Hotelului cu același nume.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×