Doliu în lumea presei! Ghenadie Nicu a murit după 10 ani de luptă cu o boală cumplită

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
22/08/2019, 10:21
Doliu în lumea presei! Ghenadie Nicu a murit după 10 ani de luptă cu o boală cumplită
Scriitorul și gazetarul Ghenadie Nicu s-a stins din viață.

Presa românească l-a pierdut pe unul dintre cei mai buni jurnaliști. Este vorba despre Ghenadie Nicu, care a murit după 10 ani de luptă cu o boală grea. Nicolae era editorialist de ani buni la Ziarul de Iași și a fost unul dintre cei mai citiți critici din presa moldovenească. Ghenadie Nicu nu a fost doar editorialist la Ziarul de Iași, ci și un scriitor apreciat.

Ghenadie Nicu a murit după 10 ani de luptă cu leucemia

Ultimul text pe care Ghenadie Nicu, născut pe 13 februarie 1963 la Bălți, l-a publicat a fost pe 18 august, deci acum 4 zile: „Cum faci din poetic o armă antologică. Experiența basarabenilor”. Nicu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și din Moldova. A studiat la Chișinău și s-a remarcat cu operele sale și cu viziunea sa atât în Republica Moldova cât și în România.

Apropiații, printre care cunoscutul scriitor Emilian Galaicu-Păun regretă moartea acestuia. Emilian și-l amintește ca o umbră de om, căci în ultima vreme se chinuia mai mult decât trăia. Acesta a dezvăluit că Ghenadie discuta cu el despre chestiuni literare, iar ultima oară l-a întâlnit în fața unei librării din centrul Iașiului.

ghenadie nicu
Ghenadie Nicu a fost una dintre cele mai influente voci de la Ziarul de Iași. Sursa foto: ziarulnațional.md

Cum și-l amintește scriitorul Emilian Păun

Ghenadie Nicu suferea de leucemie, iar apoi a fost lovit de o pneumonie severă. „Ultima oară, ne-am întâlnit chiar la intrarea în Librăria din Centru, într-una din zilele de mai, când tocmai aveau loc Zilele literaturii române la Chişinău – în mai puţin de o oră, urma să moderez (dacă-mi aduc bine aminte) „Seara de eseu”, Ghenadie însă nu putea rămâne, urmând să se întoarcă în spital (culmea ghinionului! după ce că avea leucemie, mai făcuse şi o pneumonie). N-am să uit niciodată cum, strângând la subsuoară un pachet de cărţi, m-a rugat să-l caut „când se face mai bine”, ca să-i împrumut „ceva de citit”, a scris Emilian Păun pe moldova.europaliberă.org.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×