Doliu în lumea filmului! Anna Karina a murit după ce s-a luptat cu o boală grea

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 09:31
Doliu în lumea filmului! Anna Karina a murit după ce s-a luptat cu o boală grea GALERIE FOTO
Anna Karina a încetat din viață pe 14 decembrie 2019. Sursa foto - hepta

Doliu în lumea filmului! Actriţa Anna Karina, cunoscută în special pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit la Paris, din cauza unui cancer, la vârsta de 79 de ani. Anunțul a fost făcut de agentul ei.

Doliu în lumea filmului!

Actriţa franceză de origine daneză a filmat şapte filme cu Godard, partenerul ei în anii ’60. Ea a avut şi o carieră de cântăreaţă, în special alături de Serge Gainsbourg.  „Anna a murit ieri la un spital parizian ca urmare a unui cancer. A fost o artistă liberă, unică”, a declarat agentul ei, Laurent Balandras.

„Astăzi, cinema-ul francez este orfan. Pierde una dintre legendele sale”, a scris pe Twitter ministrul Culturii Franck Riester. Cinemateca Franceză a anunţat „o pierdere imensă”.

Anna Karina a murit după ce s-a luptat cu o boală grea

În memoria cinefililor, Anna Karina va rămâne imaginea unei ingenue libere, în special pentru replica: „Ce pot face? Nu ştiu ce să fac” din „Pierrot le fou” (1965)

Încă minoră, ajunge la Paris unde este remarcată pentru o carieră de model. Pe numele ei adevărat, Hanne Karin Bayer, este rebotezată Anna Karina de creatoarea Coco Chanel. Godard o vede într-o reclamă şi îi propune un mic rol în „A bout de souffle” cu Jean Seberg şi Jean-Paul Belmondo, pe care ea îl refuză.

Regizorul o va căuta câteva luni mai târziu pentru a-i propune rolul principal din „Petit soldat”, un film despre războiul din Algeria care va fi interzis. Pe platourile de filmare se naşte între ei o idilă care va dura mai mulţi ani.

Vor realiza împreună şapte filme, printre care: „Une femme est une femme” (premiu pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de la Berlin în 1962), „Vivre sa vie”, „Pierrot le fou” cu Jean-Paul Belmondo.

Timp de zece ani, Anna Karina nu se va opri din a filma, dar rămâne muza lui Godard. Nici Chabrol, nici Truffaut, ceilalţi regizori din Nouvelle vague nu o vor determina să filmeze pentru ei. „Am fost femeia lui Jean-Luc. Asta le-a insuflat puţină teamă”, povestea ea mai târziu.

În calitate de cântăreaţă, avea să aibă succes în 1967 cu „Sous le soleil exactement”, de Serge Gainsbourg, coloana sonoră din comedia muzicală de televiziune „Anna”, de Pierre Koralnik

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×