Doliu în literatura mondială! Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/01/2020, 14:48
Doliu în literatura mondială! Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó GALERIE FOTO
Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó a murit la 76 de ani. Sursa foto - facebook

Doliu în literatura mondială! Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó, care a semnat 58 de volume de proză, poezie şi eseuri, a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul a fost făcut de familia ei.

Doliu în literatura mondială!

Simó, recompensată în urmă cu trei ani cu Premio de Honor de las Letras Catalanas, suferea de o boală degenerativă şi a murit luni, în casa ei din Barcelona.

Născută în Alcoy (Alicante), pe 4 aprilie 1943, ea a trăit mai mult de cinci decenii în Catalonia, unde a făcut parte şi din Departamentul de cultură al regiunii.

Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Isabel-Clara Simó

Licenţiată în Filozofie la Universitatea din Valencia, cu doctorat în Filologie Romanică, a fost profesoară în Bunyol apoi a primit un post în Girona.

Prima recunoaştere literară a venit în 1978, odată cu premiul Víctor Català obţinut pentru romanul ei de debut, „És quan miro que hi veig clar”.

A scris romane şi povestiri, poveşti pentru copii, poezie, scenarii pentru radio şi televiziune, articole de presă, eseuri şi memorialistică. Ultimul ei roman, „La sarbatana”, a fost publicat în septembrie 2019.

Oamenii de cultură şi politicienii, deopotrivă, şi-au exprimat regretul faţă de decesul ei. Preşedintele Guvernului catalan, Quim Torra, a apreciat „lupta ei neobosită pentru independenţa ţărilor catalane”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Torra şi-a exprimat regretul privind dispariţia „uneia dintre cele mai libere voci” care au apărat Catalonia.

Asociaţia Òmnium Cultural a spus că Simó a fost „una dintre cele mai importante autoare ale literaturii catalane”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×