Doliu în literatura mondială! Elizabeth Wurtzel, care a publicat la vârsta de 27 de ani romanul autobiografic „Prozac Nation”, adaptat pentru marile ecrane în urmă cu două decenii, a încetat din viață în orașul american New York.
Scriitoarea avea 52 de ani şi suferea de cancer la sân, potrivit presei americane. Ea fusese diagnosticată cu această boală în 2015 şi a scris chiar despre această experienţă în New York Times.
A suferit o dublă mastectomie, însă a murit din cauza matastazelor, a spus soţul ei, Jim Freed. Romanul de debut, „Prozac Nation”, a fost lansat în 1994 şi a fost apreciat de public şi de majoritatea criticilor.
În carte, ea a tratat problema naţională a depresiei. Sinceră şi dezinhibată, relatarea lui Wurtzel – de la perioada în care a studiat la Harvard, consumul de droguri, aventurile sexuale şi problemele din copilărie – a schimbat maniera de scriere a memoriilor.
În 2012, scriitoarea a declarat că romanul, care include detalii despre viața ei sexuală, dependența de droguri și automutilare, este unul pe care personal îl considera despre „maturizare”.
Volumul este privit, de altfel, ca un simbol al generației X – persoanele născute în perioada 1961-1980 – și a impulsionat fără doar și poate scrierile de factură confesivă. De altfel, din acel moment memoriile au luat o amploare evidentă.
Totuşi, unii critici au considerat-o pe autoare narcisistă. „Este o Sylvia Plath cu ego-ul Madonnei”, a scris Ken Tucker despre Wurtzel în septembrie 1994, în The New York Times Book Review.
„Prozac Nation” a fost adaptat pentru marele ecran în 2001, cu Christina Ricci în rol principal.
Elizabeth Wurtzel a continuat să scrie romane şi articole pentru diverse reviste. A publicat în 1998 colecţia de eseuri „Bitch” şi în 2002, „More, now and again: a memoir of addiction”, între altele.