Mașina ta a avut de suferit după ravagiile pe care le-a făcut vremea în aceste zile în București, Ilfov sau în alt județ din țară? Iată, cui trebuie să îi ceri despăgubiri! Dacă ai găsit mașina avariată de copaci în parcare, iată cine trebuie să îți acopere paguba! Nu e ușor și te costă câteva drumuri, dar îți poți recupera banii.
Conform legii, dacă un copac situat pe domeniul public ţi-a strivit maşina poţi fi despăgubit pentru avariile cauzate, iar cel care răspunde este statul. Mai exact instituțiile publice îți vor da banii înapoi pentru paguba creată. ” Efectivele MAI – pompieri şi poliţişti rutieri – au intervenit pentru degajarea a peste 2.200 de copaci şi 44 de stâlpi care au avariat 363 de autoturisme.”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Ploaia îngheţată a făcut prăpăd, atât în Capitală cât şi în 18 judeţe din ţară. Dacă ai găsit mașina avariată în parcare nu te panica. Poți să fii despăgubit. ISU a anunțat că 2.200 de copaci au căzut peste maşini, pe străzi şi trotuare, pe şine de cale ferată şi de tramvai în aceste zile, când ploaia înghețată a lovit România. Au fost afectate 363 de autoturisme, iar dacă ești printre proprietari, iată ce trebuie să știi ca să fii despăgubit de stat.
Dacă ai mașina avariată de copacii ce au căzut din cauza ploii înghețate poți să fii despăgubit. Cine trebuie să îți dea banii și cum procedezi ca să îi primești? Iată, care sunt pașii pentru ca mașina să fie reparată pe banii statului. În tot acest proces, partea cea mai importantă e ca cei de la ISU să constate avaria și să îți elibereze o dovadă în acest sens. Deci iată care sunt pașii ca să primești banii și să-ți repari mașina avariată în parcare.
Mai întâi, indiferent cât de rău este de avariată mașina, trebuie să anunți incidentul la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Aceștia vor trimite un echipaj pentru evaluarea și degajarea terenului. Îndepărtarea materialului lemos și „eliberarea mașinii”, unde este cazul. Să faci și poze pentru a avea o evaluare proprie asupra incidentului.
A doua etapă constă într-un drum până la ISU pentru a primi un proces-verbal de constatare a intervenției. Acolo apar date privind intervenția, locul, adresa exactă, situația și o evaluare generală a pagubelor.
Următoarea etapă presupune un alt drum, de această dată la biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere din localitatea (sectorul) de domiciliu. Ți se va emite o autorizație de reparații, prin care se arată că mașina ta a fost avariată în urma unui eveniment meteo.
Cu autorizația de reparații mergi la service. Acolo mecanicii vor face o evaluare și se realiza un deviz de plată pentru remedierea avariilor. Cel mai important este că aceste reparații se vor achita din banii tăi, până poți intra în posesia despugubirii, așa că totuși ar fi bine să apelezi la un service care să nu „umfle” devizul.
Cel mai important pas este și ultimul. Acesta presupune chemerea în judecată a serviciului ADP din cadrul primăriei unde s-a produs incidentul. Pentru a câștiga procesul este bine să ai și câteva poze făcute la fața locului. În plus este bine de știut dacă asociaţia de locatari a depus, înainte de eveniment, o cerere pentru toaletarea sau defrişarea copacului care a produs paguba. Decizia definitivă a instanţei este executorie! În caz de câștig banii îţi vor fi achitaţi de instituţia responsabilă cu toaletarea arborilor de pe domeniul public.