Descoperire de senzaţie în Franţa! O echipă de cercetători condusă de un medic din România, a reuşit să trezească un om aflat în stare vegetativă de 15 ani de zile! Starea de sănătate a bărbatului a început să se amelioreze, după ce medicii i-au stimulat unul dintre cei mai importanţi nervi.
Spre deosebire de comă, pacienţii în stare vegetativă sunt treji, dar nu au nicio activitate conştientă. Aşa este şi bărbatul de 35 de ani care acum dă primele semne de recuperare. În urmă cu 15 ani, pacientul a suferit un accident rutier şi a rămas cu leziuni cerebrale grave. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 5 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.
Medicii francezi i-au implantat un dispozitiv care îi stimulează nervul vag, unul dintre cei mai importanţi din corp. Acesta conectează creierul cu aproape toate organele vitale ale corpului. După o singură lună, bărbatul de 35 de ani arată o îmbunătăţire semnificativă în mişcări şi atenţie. A reuşit să îşi mişte capul şi să urmărească un obiect cu privirea.
Descoperirea, anunţată în publicaţia academică americană Current Biology, are la bază studiul pe acest unic pacient, dar în urma ameliorărilor constatate, cercetătorii au în plan extinderea studiului.
„Plasticitatea cerebrală şi recuperarea funcţiilor cerebrale sunt posibile chiar şi atunci când nu mai există speranţă”, explică Angela Sirigu, cercetătoare la Institutul de ştiinţe cognitive Marc Jeannerod din Lyon. Tratamentul constă în utilizarea unui implant toracic pentru a trimite impulsuri electrice în nervul vag sau nervul pneumogastric care leagă creierul de celelalte organe vitale din corp. Stimularea nervului vag a fost deja folosită în tratamentul persoanelor cu epilepsie şi depresie.
După o lună de stimulare nervoasă, starea pacientului s-a ameliorat semnificativ în ceea ce priveşte atenţia, mişcarea şi activitatea cerebrală, potrivit cercetătorilor. A început să răspundă la comenzi simple cum ar fi să urmărească un obiect cu privirea sau să îşi rotească gâtul. De asemenea, a părut mai alert şi capabil să rămână treaz în timp ce terapeutul îi citea dintr-o carte.
A reacţionat la stimuli ameninţători — deschizând ochii mari atunci când terapeutul îşi apropia prea mult faţa de a lui — o reacţie care nu mai fusese observată la acest pacient în ultimii ani.
Cu toate acestea, tratamentul nu a reuşit să-l aducă la starea de conştienţă iniţială. Din punctul de vedere al cercetătorilor, pacientul a trecut de la starea vegetativă, la „o stare de conştienţă minimală”, conform tomografiilor care au arătat o ameliorare în zonele creierului cu rol în mişcare, simţuri şi starea de conştienţă.