Emmanuel Macron a anunțat recent că a luat decizia de a renunța în avans la pensia pe care urma să o primească în calitate de președinte al Franței. Gestul său vine în contextul protestelor cauzate de reforma sistemului de pensii, notează publicația Le Figaro.
Macron devine astfel primul președinte din Hexagon care renunță la banii ce i s-ar fi cuvenit ca urmare a mandatului său în fruntea statului. Potrivit datelor oficiale, este vorba despre 13.500 de euro brut, bani pe care ar fi trebuit să-i primească lunar.
Totodată, acesta a precizat că nu va mai face parte în viitor din Consiliul Constituțional, structură în care foștii președinți rămân membri de drept pe viață. Un astfel de statut i-ar fi rotunjit veniturile cu încă 13.500 de euro pe lună, valoarea indemnizației de membru în organismul mai sus amintit.
Decizia lui Emmanuel Macron vine în contextul protestelor din ultimele zile, cauzate de reforma sistemului de pensii din Franța. Prin acest gest, președintele speră să-i convingă pe cetățeni să accepte propunerile sale, printre care se numără eliminarea regimului special de pensii pentru diverse sectoare din economie, precum cel al transporturilor feroviare, dar şi creşterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani.
Totodată, șeful statului a făcut apel la „un armistiţiu” cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în condiţiile în care atât traficul rutier, cât și cel feroviar sunt grav afectate de greva transportatorilor. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la Paris, decizia lui Macron de a renunța la pensia de președinte a fost luată din dorința sa de a exista mai multă „consecvență”.
„El a decis că nu i se va aplica această lege pe termen scurt în 2022 sau în 2027, în cazul unui al doilea mandat”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. În schimb, va fi creat un nou sistem în cadrul viitoarei scheme, bazat pe puncte.
Ca parte a reformei în curs, sistemul respectiv ar urma să înlocuiască cele 42 de scheme de pensii existente în Franţa până în momentul de față. Astfel, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ideea de „consecvenţă” presupune că legea din 1955 ar urma să nu se mai aplice în cazul niciunui viitor preşedinte.
De aproape două săptămâni, transportul din Franța este pur și simplu paralizat de protestele oamenilor nemulțumiți de noile propuneri ale președintelui. Înfuriați la culme de măsurile anunțate pentru reformarea sistemului de pensii, oamenii au ieșit în număr mare în stradă, blocând astfel transporturile feroviare și rutiere. Totodată, mai multe școli au fost închise la nivel național, ca urmare a acestei situații.
La manifestaţii au luat parte până acum 615.000 persoane, dintre care 76.000 în Paris, potrivit Ministerului de Interne. Macron se așteaptă, însă, ca noul său compromis să liniștească lucrurile până după sărbători.