Beneficiile Humusului sunt neașteptat de multe și probate științific. Dar ce este Humusul? Humusul este o mâncare tradițională arăbească, făcută din năut fiert, zdrobit apoi și amestecat cu o pastă denumită tahini, din semințe de susan, plus ulei de măsline, usturoi și zeamă de lămâie. Asta minimal vorbind, pentru că pasta respectivă poate fi îmbogățită, după gust, și cu alte ingrediente și condimente.
Humus înseamnă, de altfel, în limba arabă, chiar năut, prima rețetă de Humus fiind găsită într-o veche carte de bucate din Cairo ce datează din secolul al XIII-lea. Una dintre principalele calități ale Humusului este versatilitatea sa: se „pretează” la nenumărate combinații, cum am mai spus, de la condimente ca piper roșu cayenne, cuișoare, pătrunjel, busuioc, roșii uscate, ceapă de orice fel, verde, roșie, albă, chili verde si lime, tzatziki, jalapeno si coriandru până la nucă de cocos și curry, avocado, cartof dulce și chiar fructe atunci când se consumă ca desert.
1. Humusul ajută digestia: este compus aproape în întregime din proteine, care ajută la trecerea mai ușoară al alimentelor prin tranzitul intestinal pentru rezolvarea problemelor digestive.
2. Humusul reduce riscul de boli cardiovasculare: conținutul bogat în fibre al humusului reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare.
3. Humusul reduce colesterolul: năutul din Humus conține nutrienți care pot reduce colesterolul, precum molibden (164% din doza zilnică recomandată!), mangan (86% din doza zilnică recomandată), acid folic (71% din doza zilnică recomandată), fibre (50% din doza zilnică recomandată), triptofan (44% din doza zilnică recomandată), proteine (29% din doza zilnică recomandată), cupru (29% din doza zilnică recomandată), fosfor (28% din doza zilnică recomandată), fier (26% din doza zilnică recomandată). Tahini din Humus furnizează organismului acizi grași esențali omega 3 și omega 6, plus alte substanțe benefice care curăță vasele de sânge și protejează inima, venind în confirmarea punctului 2.
4. Humusul reduce riscul formării cheagurilor de sânge: pentru că e bogat în vitaminele E și K. În Polonia s-a descoperit că două soiuri diferite de năut sunt eficiente și în reducerea markerilor inflamatorii.
5. Humusul combate și previne cancerul: năutul conține 3 elemente – saponinele, inhibitorii de protează și acidul fitic – care protejează natural celulele de riscul de cancer.
6. Humusul scade/previne anemia: reducerea până la epuizare a rezervelor de fier din sânge duce la anemie. Fierul este un compus atât al năutului, cât și al susanului. Consumul de Humus ajută, așadar, la refacerea nivelului de fier și reduce sau chiar previne anemia.
7. Humusul echilibrează glicemia: în mare parte compus din proteine, Humusul dă o senzație de sațietate (este depășit doar de avocado în această „reacție”). Iar această senzație de sațietate împiedică organismul să simtă nevoia de gustări și dulciuri. Bonus implicit: scăderea greutății!
8. Humusul întărește oasele: năutul și susanul din Humus sunt bogate în calciu, care este elementul cel mai important din oase. Îmbătrânirea se asociază, în general, cu osteoporoza, de aceea este recomandat un consum cât mau mare de calciu. Deci de Humus.
9. Humusul combate hipertensiunea și îmbunătățește sănătatea inimii: pentru că este bogat în antioxidanți. Și tot năutul este „vinovat” și de asta! Antioxidanții reduc efectul negativ al radicalilor liberi produși de organism și asta duce la o sănătate „beton”, care nu mai are nevoie de suplimente și pastile.
10. Humusul este un bun antialergic: aliment foarte „curat”, Humusul nu conține gluten sau lactoză așa că oricare dintre alergiile la aceste elemente este imposibilă. Este bine, însă, să verificați eticheta produsului dacă îl cumpărați din magazin pentru că producătorii de Humus pot folosi diverse ingrediente la care să aveți alergie. Sau, mai bine, vă preparați Humusul acasă!
11. Humusul ajută la scăderea greutății: se știe că mâncarea permisă în curele de slăbire nu este, de obicei, gustoasă, cea ce face așa de greu să ținem o cură de slăbire. Humusul este cremos, are o aromă foarte plăcută de nucă, este apetisant fără să fie dușmanul cântarului. Este, totodată, saturat de grăsimi mono nesaturate, cele mai multe provenind din pasta de tahini din Humus. Humusul este un înlocuitor popular pentru grăsimile trans și poli nesaturate, care sunt principalele „vinovate” pentru creșterea în greutate și, mai ales, în dizgrațioasa grăsime abdominală.
12. Humusul poate înlocui cu succes alimentele procesate: poate fi folosit în loc de maioneză așa că ajută să păstrați distanța de junkfood. Subțiat cu apă sau zeamă de legume poate fi folosit ca sos pentru salate, înlocuitor perfect pentru sosurile pe bază de ulei, smântână sau iaurt.
13. Humusul vă poate ajuta să mâncați mai sănătos: face parte din dieta mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase din câte există. În afara faptului că este foarte de gustoasă, aceasta dietă înseamnă mai multe legume și fructe, cât de mult Humus puteți, fructe de mare, totul condimentat cu grăsimi sănătoase ca uleiul de măsline sau de nuci. Studiile efectuate în Israel pe un lot de 2000 de persoane arată că, prin consumul de Humus, oamenii se simt încurajați să încerce și alte feluri de mâncare mediteraneeană.
14. Humusul este un antidepresiv natural excelent: un studiu realizat în 2017 la Universitatea din Tel Aviv (Israel) a ajuns la concluzia că Humusul este un antidepresiv natural, cu aceleași efecte ca ale medicamentelor folosite în tratarea depresiei. Humusul stimulează secreția de serotonină, rezultatul fiind o stare de bine. Această proprietate se datorează combinației dintre boia și ulei de măsline, ingrediente care conțin un tip de aminoacizi ce stimulează secreția acestui hormon.
„Dieta care conţine năut, deci și Humusul, aduce multe beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer. Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire. Dar mare atenție! De efectele pozitive ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism” – Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie
100 de grame de Humus conțin: