România conduce în clasamentul scumpirilor din Uniunea Europeană, de 11 luni încoace. Conform datelor Institutului Național de Statistică, prețurile au crescut și luna trecută, cu 3,3%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2017. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cartofi, acolo unde kilogramul a ajuns să coste cu 40% mai mult față de acum un an. De asemenea, și biletele de avion, serviciile poștale, gazele, pâinea ori carnea costă mai mult.
Însă, dacă ne uităm peste sutele de produse care intră în calcului Institutului Național de Statistică, avem o inflație care crește mai puțin. Problemă constră în faptul că nu le consumăm pe toate zilnic, iar bucurile și serviciile cumpărate mai des de români au prețuri în creștere mare de o vreme încoace.
În decembrie 2018, comparativ cu decembrie 2017, cartofii s-au scumpit cu 40%, iar roșiile, castraveții, ardeii și varza înregistrează și ele scumpiri considerabile, de peste 23%. Pâinea și carnea de vită s-au scumpit cu 5-6%, iar de la an la an, ne mirăm că dăm cu 16% mai mult pe facturile de gaze. Se pare că 1 din 3 locuințe de la noi se încălzește cu gaze, deci majorările au un impact foarte mare. Tot despre majorări ample este vorba și în cazul transportului cu avionul și a serviciilor poștale.
Pe acestea nu le folosim zi de zi, însă apar în prețurile coletelor și a bunurilor importante. În Uniunea Europeană, cele care își păstrează un echilibru sunt Danemarca, Irlanda, Portugalia, un un procent de sub 1%, acolo unde stă și Polonia. Cât despre Media Uniunii, aceasta este de 2% și noi suntem victorioșii scumpirilor. Din nefericire, pe drum este o altă serie de scumpiri, dat fiind faptul că s-au luat măsuri la finalul anului de Guvern.