Cutremur puternic, în Buzău! Ce magnitudine a avut

Sandra Popescu   
în Stiri de ultima ora
19/10/2018, 10:27
Cutremur puternic, în Buzău! Ce magnitudine a avut
Cutremur semnalat în județul Buzău, joi seara

Un cutremur puternic s-a produs joi seara, în județul Buzău, la o adâncime de aproximativ 200 de kilometri. Seismul a avut magnitudinea de 3.5 grade pe scara Richter și a fost anunțat de Institutul Național de Cercetare DEzvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Potrivit datelor instituției, seismul a avut loc la ora 23:25:48, pe raza județului Buzău, la o adâncime de 200 de kilometri. Acesta s-a resimțit în următoarele zone, care au fost în apropierea epicentrului: Nehoiu (26km), Covasna (36km), Întorsura Buzăului (45km), Târgu Secuiesc (49km), Slănic-Moldova (58km). Cutremurul a fost urmat, în zorii zilei de vineri, 19 octombrie, la ora 4.07 dimineața, de un alt seism, cu o magnitudine de 2.2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 105 kilometri, potrivit datelor furnizate de INFP.

Datele INFP arată că acest cutremur a fost precedat și succedat de alte replici
Datele INFP arată că acest cutremur a fost precedat și succedat de alte replici

Cutremurul puternic din Buzău a fost precedat de alte seisme

INCDFP mai anunță un alt cutremur, produs înaintea celui din jurul orei 23.25. Mai exact, la ora 20.37, un alt seism cu magnitudinea de 2.2 grade pe scara Richter s-a produs în zona Mării Negre, la doar 3 kilometri.

Anul acesta, cel mai puternic cutremur care s-a resimțit în România s-a înregistrat pe 25 aprilie 2018. Seismul a avut o magnitudine de 4.6 grade pe Richter și s-a situat în apropierea orașelor: Covasna (12 kilometri), Întorsura Buzăului (25 de kilometri), Târgu Secuiesc (27 de kilometri), Nehoiu (35 de kilometri) şi Sfîntu Gheorghe (52 de kilometri).

Un seism de mare amploare poate fi anunțat cu 25 de secunde înainte

Directorul INCDFP, Constantin Ionescu, a explicat că în cazul unui cutremur de amploare, instituția poate anunța celelalte organe din planul de intervenție, în 25 de secunde.

”În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic putem anunța autoritățile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în București, după aceea primesc parametrii cutremurului, cum a fost și cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.”, a explicat directorul INCDFP.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×