Cutremur în Turcia, în urmă cu puţin timp! Ce magnitudine a avut seismul

Dan Stancu   
în Stiri de ultima ora
20/03/2019, 09:17
Cutremur în Turcia, în urmă cu puţin timp! Ce magnitudine a avut seismul GALERIE FOTO
Cutremur în Turcia, în urmă cu puţin timp! Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 Richter s-a produs, în această dimineață, în vestul Turciei. Seismul s-a produs la o adâncime de 11  kilometri și  a fost urmat de 4 replici cu magnitudini cuprinse între 4,4 și 3,3 Richter.

Cutremur în Turcia, în urmă cu puţin timp! Ce se știe până acum

Cutremurul din Turcia s-a produs, în această dimineață, la ora locală 6:34, iar replicile au venit la orele 6:38, 6:41, 6:47 și 6:51. Cele mai apropiate localități de epicentru sunt Acıpayam (cu o populație de 11.000 de locuitori), Tefenni (5.400 de locuitori), Denizli (314.00 de locuitori) și Izmir (2.501.000 de locuitori). Deocamdată, nu există informații că s-ar fi înregistrat victime sau pagube materiale.

În toată lumea, autoritățile avertizează populația în legătură cu ce trebuie să facă în caz de cutremur. Turcia este o țară cu risc seismic ridicat și locuitorii sunt avertizați periodic să se adăpostească imediat într-un loc sigur şi să rămână calmi până la încetarea cutremurului.

Cutremurul s-a produs la ora locală 03.19
Cutremurul s-a produs la ora locală 6:34

Sfaturi în caz de cutremur

Sunt câteva sfaturi de bază de care trebuie să țineți cont atunci când se produce un seism:

  • Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
  • ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
  • DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
  • DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
  • DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×