Un cutremur a avut loc în județul Vrancea azi, 28 octombrie, la ora 06:40 dimineața. Magnitudinea seismului a fost de 3,1 grade pe scara Richter, deci nu există motive de îngrijorare. Astfel de seisme, cuprinse între 1 și 4 grade sunt normale și nu reprezintă niciun pericol, ba chiar fizicienii susțin că este bine ca activitatea pământului să fie mai mare pentru a evita un cutremur uriaș.
Cu toate că astfel de mișcări tectonice au loc aproape în fiecare zi, nu este exclusă posibilitatea degajării unei energii suficient de puternice încât să se producă un cutremur precum cel din 1977. Cutremurele de mare adâncime, cum este cel de azi (a fost la o adâncime de 110 kilometri) nu sunt periculoase, în schimb, cele de suprafață, chiar și dacă ating doar 4,5 sau 5 grade pot provoca pagube serioase și victime (un exemplu de astfel de cutremur este cel din Abruzzo, de doar 5,5 pe scara Richter, produs în anul 2009, care s-a lăsat cu zeci de morți).
Cea mai activă zonă seismică din România este Vrancea, iar cutremurele produse aici se resimt în special în localitățile Nehoiu, Brașov, Bacău, Ploiești, Galați, Focșani, cu o rază mai mare de extindere, în cazul cutremurelor mari, până la București, Chișinău sau chiar nordul Bulgariei.
Gheorghe Mărmureanu susține că despre un cutremur major, conform expertizei sale de fost șef al Institutului Național pentru Fizica Pământului putem vorbi abia din anul 2040: „Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”. (sursa declarației: b1.ro).