Japonia a fost zguduită de un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter. Cutremurul de pe coasta de sud-est a făcut autoritățile să se alerteze. Seismul a lovit, marți, și s-a produs la o adâncime de aproximativ 39 de kilometri. De altfel, Japonia este o țară cu risc seismic ridicat fiind situată în zona de joncțiune a patru plăci tectonice.
În 2011, aproximativ 18.500 de persoane și-au pierdut viața după mișcarea plăcii tectonice cu magnitudine 9. Tot atunci, nord-estul Japoniei a fost lovit și de un tsunami care a devastat tot ce a avut în cale. Cele două evenimente naturale teribile au provocat cel mai grav incident atomic dn istoria țării, anume: catastrofa de la centrala nucleară Daiichi din Fukushima.
Însă, acesta nu este singurul cutremur de mare aploare, din ultimul timp. Statul brazilian Acre, granița Peru, a fost cutremurat de un seism cu magnitudine 6,8 grade pe scara Richeter. Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite(USGS), citat de DPA, seismul a avut loc la o adâncime de 575 kilometri, în regiunea Amazonului. Cutremurul a avut loc la 89 de kilometri vest de orașull Tarauaca, potrivit informațiilor oferite de seismologii de la Universitatea din Brasilia.
Însă, cu toate că pe moment nu au fost înregistrate victime sau pagube, din cauza adâncimii cutremurului, impactul acestuia, la suprafață, a fost relativ atenuat, în pofida faptului că seismul a fost resimțit până în regiunea peruviană Ucayali, conform unui post public de radio din Peru.
Totodată, în data de 5 ianuarie 2019, și România a avut parte de un cutremur de 3,2 grade pe scara Richter. ”Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a declarat seismologul de la Vrânceaoaia.