Cutremur de 5,5 grade pe scara Richter în Japonia! Nu a fost emisă avertizare de tsunami

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 13:57
Cutremur de 5,5 grade pe scara Richter în Japonia! Nu a fost emisă avertizare de tsunami
Cutremur puternic în largul prefecturii Fukushima.. Sursa foto: pinterest.com

Japonezii au trecut prin momente de panică în cursul zilei de miercuri, 12 februarie, după ce un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs chiar în largul prefecturii Fukushima, anunță specialiștii Agenției de Meteorologie a statului asiatic (JMA) pentru presa locală. Este al treilea seism de intensitate mare produs în „Țara Soarelui Răsare”, iar autoritățile se tem ca situația să nu capete proporții îngrijorătoare.

Cutremur puternic în largul prefecturii Fukushima. Nu a fost emisă avertizare de tsunami

Potrivit seismologilor, mișcarea plăcilor tectonice a avut loc la  ora locală 19:37, epicentrul fiind stabilit la latitudinea de 37,3 grade nord, longitudinea de 141,4 grade est și adâncimea de 80 de kilometri. Totodată, trebuie spus că a fost resimțit în unele regiuni din prefectura Fukushima cu intensitatea 4 pe scara seismică din Japonia.

Din fericire, în urma acestui cutremur puternic nu a fost emisă avertizare de tsunami, în ciuda temerilor locuitorilor din zonă. De asemenea, informațiile disponibile până în momentul de față indică faptul că nu există victime sau pagube materiale. Autoritățile nipone vor continua, totuși, cercetările.

Este pregătită România pentru un cutremur de proporțiile celui din 1977? Răspunsul lui Raed Arafat

Cutremurele se produc cu o frecvență îngrijorătoare și în România, motiv pentru care oamenii se tem ca țara noastră să nu fie lovită foarte curând de un seism asemănător ca intensitate celui din 4 martie 1977. Chestionat pe marginea acestui subiect, Raed Arafat a oferit, însă, asigurări că autoritățile se pregătesc constant pentru a face față cu bine unei astfel de situații.

Totodată, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, i-a sfătuit pe români să își descarce aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism.

Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare. Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare.

Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli.

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a declarat Raed Arafat.

   

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×