Cutremur de 3,2 grade în zona Vrancea, în această dimineață. INFP: Seismul, produs la 113 kilometri adâncime

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
17/10/2019, 09:29
Cutremur de 3,2 grade în zona Vrancea, în această dimineață. INFP: Seismul, produs la 113 kilometri adâncime
Cutremur de peste 3 grade în Vrancea. Sursa foto: digi24.ro

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs în această dimineață în județul Vrancea. Institutul Național pentru Fizica Pământului a dat detalii despre acest seism, care s-a produs la o adâncime de 113 kilometri adâncime. Acest cutremur se înscrie în activitatea seismică normală din zona Vrancea, cea mai activă din punct de vedere seismic din România.

Cutremur de 3,2 grade produs în Vrancea, la ora 04:33

Seismologii susțin că este normal și este bine ca astfel de mișcări tectonice să se produce des, pentru că astfel se degajă energie, iar șansele de a se produce un cutremur mai mare se reduc, însă nu de tot. Există mulți fizicieni care susțin că mișcările pământului nu pot fi prognozate, deși unii spun că ar exista o ciclicitate cu privire la producerea acestora.

Cutremurul de astăzi a avut loc la ora 04:33. Cel mai mare seism din ultima perioadă a avut loc pe 3 septembrie și a fost unul de 4,5 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc tot în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Specialistul Gheorghe Mărmureanu spune că despre un cutremur major, asemănător celui din 1977 se poate vorbi abia din anul 2040.

cutremur vrancea
Activitatea seismică recentă, pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului. Sursa foto: infp.ro

Mărmureanu: „Discutăm de cutremur mare din anul 2040”

„Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”,  a declarat Gheorghe Mărmureanu recent, scrie a1.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×