Curtea Constituţională a decis. Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, neconstituţională

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
18/02/2020, 14:56
Curtea Constituţională a decis. Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, neconstituţională
Vânzarea cartelelor prepay cu buletinul, neconstituţională

Curtea Constituţională a respins cu unanimitate de voturi, marţi, Ordonanţa de Urgenţă adoptată în 2019 de Guvernul Dăncilă. Ordonanţa prevedea vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul.

CCR: Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, neconstituţională

Curtea Consituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă ce prevedea vânzarea doar cu buletinul a cartelelor prepay este neconstituţională. CCR a respins cu unanimitate de voturi Ordonanţa de Urgenţă.

Legea fusese adoptată de Guvernul Dăncilă după evenimentele de la Caracal. Guvernul introdusese la acel timp prevederea ca vânzarea de cartele prepay să se facă doar cu buletinul, urmând ca posesorii de astfel de cartele să se identifice pânîă la 1 septembrie 2020.

Localizarea cartelelor se poate face şi fără buletinul proprietarului

Avocatul Poporului, Renate Weber, a reclamat la CCR că actul normativ „afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle cetăţeneşti

Un motiv al deciziei CCR este că ”Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale”.

Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”, se mai arată în comunicatul CCR.

Renate Weber a mai reclamat faptul că localizarea apelurilor la 112 se va face şi prin modalitatea care s-a făcut până acum şi nu este nevoie de cumpărarea cartelelor doar cu buletinul.

După cazul Caracal, raed Arafat a ridicat o altă problemă a cartelelor prepay şi anume, numărul mare al apelurilor false.

În cadrul ordonanţei, veţi regăsi şi aspectul cu cartelele PrePay. Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS şi, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a explicat Raed Arafat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×