Curs valutar BNR azi, 22 februarie. Ce se întâmplă cu euro și dolarul american

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
22/02/2019, 12:07
Curs valutar BNR azi, 22 februarie. Ce se întâmplă cu euro și dolarul american GALERIE FOTO
Cursul BNR valabil pentru data de 22 februarie

Banca Națională a României a anunţat cursul valutar valabil pentru data de 22 februarie pentru principalele valute, după ce zilele trecute moneda europeană a înregistrat cel mai ridicat nivel de anul acesta! Astfel, BNR a cotat moneda europeană la 4.7619, în creștere față de ziua precedentă cu 0,006 lei. Și moneda americană s-a apreciat în fața monedei naționale, fiind cotată la 4.1988 lei, cu 0,047 de lei mai mult decât joi, 21 februarie.

Pe data de 21 februarie, BNR a cotat moneda euro la 4.7559 Lei, suferind o scădere de 0.0017 Lei, față de ședința bancară precedentă, iar dolarul a înregistrat și el o creștere mică, fiind cotat la 4.1941 lei.

Cursul BNR de vineri, 22 februarie

Vineri moneda europeană a atins cea mai scăzută valoare, în faţa leului, din 31 ianuarie 2018: 4,7383 lei/euro. Pe 25 ianuarie, euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,7648 lei/euro. Moneda europeană a început să crească după Crăciun. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.

De asemenea, Banca Națională a comunicat pe data de 21 februarie și o creștere la indicele ROBOR. Pe 3 luni(3M), acesta a avut o valoare de 3.28%, cu o creștere de 0.03%, pe 6 luni(6M), a fost 3.41%, cu o majorare de 0.02%, iar pe 12 luni(12m), a fost raportată o valoare de 3.55%, valoarea lui rămânând la cea din ziua precedentă.

Ce este Robor

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

curs BNR 22 februarie
Cursul BNR pentru data de 22 februarie. Cum se descurca moneda nationala

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an, potrivit economica.net.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus de ce crește cursul valutar în stilul pe care îl vedem. „Suntem pentru creşterea consumului, pentru creşterea salariilor, atenţie la dozaj! Suntem pentru stabilitatea economică, stabilitatea cursului, dar nu fixitate. Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar este mai mult un efect când se depreciază, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul şi momentul… Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău”, a precizat guvernatorul BNR.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×