Banca Națională a României actualizează în zilele lucrătoare cursul valutar pentru principalele monede ale lumii. Noile valori ale monedelor vor fi afișate pe site-ul instituției începând cu ora 13:00. Află din rândurile de mai jos la ce valoare au ajuns euro, dolarul american, lira sterlină sau francul elvețian.
UPDATE ORA 13:02. Acestea sunt cotațiile principalele monede ale lumii:
Moneda unică europeană a fost cotată de BNR la cursul valutar de joi, 16 ianuarie, la valoarea de 4,7795 lei, în scădere ușoară față de ziua anterioară când a atins valoarea de 4,7798 lei. De asemenea, euro a înregistrat la cursul valutar de marți, 14 ianuarie, valoarea de 4,7794 lei.
Moneda Statelor Unite ale Americii a înregistrat de cursul valutar de ieri valoarea de 4,2831 lei după ce cu o zi înainte BNR cotase dolarul american la valoarea de 4,2932 lei. Așadar, dolarul a scăzut puțin după ce la cursul valutar de marți, 14 ianuarie, înregistrase valoarea de 4,2928 lei.
Francul elvețian a continuat să crească în această săptămână. BNR a cotat francul la cursul valutar de joi la valoarea de 4,4492 lei, în creștere ușoară față de ziua precedentă când a înregistrat valoarea de 4,4445 lei. De asemenea, la cursul valutar de marți, 14 ianuarie, francul a atins valoarea de 4,4309 lei.
Moneda Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a înregistrat la cursul valutar de joi, 16 ianuarie, valoarea de 5,5920 lei, în creștere față de ziua anterioară când BNR a cotat lira sterlină la valoarea de 5,5790 lei. În plus, pe 14 ianuarie, moneda engleză a avut valoarea de 5,5717 lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit într-un interviu pentru revista „Legal Point” despre faptul că cetățenii români înțeleg destul de greu care este importanța Băncii Centrale. Isărescu a fost întrebat de ce oamenii îl percep ca pe un avocat al băncilor, și nu ca un arbitru suprem.
Mugur Isărescu este de părere că Banca Națională a României este o „bancă a băncilor” pentru că are menirea de autoriza, reglementa și supraveghea prudențial celelalte bănci comerciale de pe teritoriul țării noastre.
„Într-adevăr, BNR, ca orice bancă centrală, este o «bancă a băncilor». Poate este mai exact să spunem că BNR este instituţia publică dotată cu puterea de a concepe și reglementa politica de creditare a statului, în folosul întregii societăţi.
BNR este gestionarul încrederii în relaţiile dintre cei care deţin active financiare și cei care au nevoie de ele. Din această perspectivă, Banca Centrală nu este avocatul băncilor, ci este reglementator, supraveghetor şi garant al sistemului bancar şi financiar, sistem vital în funcţionarea economiei de piaţă şi pentru stabilitatea ţării”, a spus guvernatorul BNR, informează bnr.ro.