Cunoscutul regizor rus de teatru şi film Kirill Semionovici Serebrennikov, critic permanent al regimului Putin, a fost condamnat în 2017 la arest la domiciliu pentru „deturnare de fonduri” la teatrul pe care îl coordona, „Gogol Center”, frauda imputată fiind de 3,5 milioane de dolari.
Serebrennikov a stat în casă aproape 20 de luni, din august 2017 până în aprilie 2019. În urma acestei experiențe, conform agenției spaniole de știri EFE, regizorul rus a făcut, în ziarul digital „Meduza”, 10 recomandări pentru cei izolați, care să le ușureze perioada de „supliciu”.
„Impuneți să vezi doar partea plină a paharului! Extrage doar lucrurile pozitive, ignoră izolarea şi singurătatea. Acceptă ceea ce ţi-a fost hărăzit ca pe un dar al destinului”
„Șterge din vocabular cuvintele «carantină» şi «izolare» şi pregăteşte-te psihic pentru a începe de la zero, pentru a da un «restart» vieţii tale”
„Sună-ți părinţii, prietenii, profesorii, prima dragoste şi alți oameni care au fost importanţi în viaţa ta”
„Este un prilej pentru schimbare. Trebuie să recuperăm vechile legături. Sună-i şi mulţumeşte-le. Când se va sfârşi izolarea, numărul tău de prieteni va creşte”
„Este momentul ideal să citim cărţi voluminoase. Toţi avem în bibliotecă vreun roman cu multe pagini, pe care, de fapt, nu le citim niciodată, de obicei nu trecem de primul capitol. Acum este momentul să citim «Don Quijote» de Miguel de Cervantes, «Război şi Pace» de Lev Tolstoi, sau «Ulise» de James Joyce. Vei ieşi din izolare un alt om… nu vei mai fi niciodată acelaşi”
„Ține unui jurnal. Scrie-ți memoriile. Gândește-te bine și fă o listă cu lucruri care sunt cu adevărat importante în viaţa ta Această listă îți va servi ca «foaie de parcurs» pentru viitor”
„Lasă în urmă rutina cotidiană, planifică-ți o dietă, doar stai la tine acasă și o poți ține, nu mai sunt tentațiile de afară. Fă sport zilnic, inițiază-te în yoga sau măcar gimnastică obișnuită”
„Toţi am vrut la un moment dat să facem în viaţa noastră unele lucruri, pe care până la urmă nu le-am făcut. Scrie, desenează, sculptează! Nu-ţi fie frică, din fericire nu te vede nimeni”
„Învață o limbă străină. Este ideal pentru a combate boala Alzheimer şi pentru a dezvolta memoria. Învaţă în fiecare zi un cuvânt, două, trei, zece, douăzeci…. Fă un mare pas pentru a învăţa o altă cultură, o altă viaţă, o altă lume”
„Un mare cuvânt trebuie să fie «plăcerea». Să vezi filme noi, să asculți muzică nouă, să faci sex, să plantezi flori, să faci croitorie. În fiecare zi să existe ceva nou în viaţa ta. Să începi de la zero, cu plăcere”
Kirill Serebrennikov, care se consideră acum „un specialist în izolare”, a scris mai multe piese şi scenarii în perioada de arest la domiciliu.
Regizorul rus a fost premiat în 2016 la Cannes cu filmul „(M)ucenicul” („The Student” sau, în original (M)uchenik), iar în timpul arestului la domiciliu a fost decorat cu „Ordinul Artelor şi Literelor”, una dintre principalele distincţii ale Franței.
Festivalurile de la Cannes şi de la San Sebastian au proiectat, în aceeași perioadă de absenţă forțată a lui Serebrennikov, filmul său „Leto” („Summer”, 2018), care înfățișează fără „retușuri” fenomenul rock subteran din Leningradul anilor ’80.