Astăzi, românii au luat cu asalt administraţiile financiare din țară ca să își plătească taxele și impozitele cu reducere. Astfel, mii de contribuabili au stat la cozi la ghișeele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) încă din prima zi de muncă deși au la dispoziție și mai multe posibilități de plata a taxelor online. Potrivit unui ghid online publicat de ANAF, în prezent sunt disponibile patru modalități de plată: prin virament bancar, cu numerar, prin mandat poștal, precum și utilizând cardul bancar, online sau la casierii, aceasta din urmă doar pentru persoanele fizice.
Taxele şi impozitele datorate către ANAF se pot plăti de mai bine de jumătate de an prin CEC Bank. Autoritățile au precizat că persoanele fizice care aleg să-şi achite obligaţiile fiscale către ANAF prin intermediul CEC Bank nu vor plăti comision, dar trebuie, în prealabil, să fie înscrise în Spaţiul virtual privat (SPV). “Începând de luni (n.r.: 11 iunie 2018), toate taxele şi impozitele datorate către ANAF se vor putea plăti prin unităţile CEC Bank. Până la sfârşitul acestui an, CEC Bank nu va percepe niciun comision. Este vorba despre taxe datorate de persoane fizice, indiferent dacă acestea au sau nu au cont la CEC. (…). Taxele de paşaport se pot plăti la CEC Bank, în aceleaşi condiţii, prin intermediul celor peste o mie de unităţi”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă într-un interviu mai vechi, relatează capital.ro.
Dintre toate procedurile de plată a taxelor și impozitelor, cei mai mulți români preferă plata cu numerar. Astfel, ei merg cu banii pe care îi datorează statului la casieriile Trezoreriei Statului pe raza cărora aceștia și au domiciliul fiscal – adresa din actiul de identitate: carte de identitate/permis de ședere pe teritoriul României, număr de înregistrare fiscală. La unele dintre sediile ANAF se poate plăti și cu cardul bancar.
Procedura pentru plata taxelor și impozitelor cu ajutorul ghișeului electronic/online este într-o oarecare măsură simplă. Explicația e simplă: de ceva vreme există platforma Ghișeul.ro, pe care fiecare contribuabil își poate face cont pe baza CNP-ului și a furnizării seriei unui card bancar de la una dintre cele 13 bănci incluse în sistem (în principiu, lista cuprinde cele mai mari 13 bănci prezente pe piața din România). După înregistrarea în sistem fiecare român va primi acces rapid la contul personal, unde va găsi automat toate taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească. În acest fel, abonații au acces rapid la versiunile PDF ale deciziilor de impunere ale celor de la ANAF, dar și ale documentelor de plată emise de primării și alte instituții ale statului (impozitul pe locuință, impozitul pe mașină, taxa pentru serviciul de salubritate și altele). În plus, tot prin intermediul site-ului ghiseul.ro românii își pot plăti online orice amendă pe care o primesc.
Atenție, însă! Nu toate instituțiile din România s-au înrolat în sistemul Ghișeul.ro, însă dacă primăria localității în care locuiești are cont, atunci îți va fi mult mai ușor să îți plătești taxele în acest mod. Astfel, dacă vrei să eviți cozile interminabile și nervii de la ghișee, trebuie să urmezi recomandarea specialiștilor: fă-ți cont pe ghiseul.ro și pe Spațiul Privat Virtual, platforma online a ANAF-ului. Un alt sfat de care e musai să ții cont: păstrează pe calculator toate chitanțele de plată în format PDF emise prin Ghișeul.ro.
Prin virament bancar – codurile IBAN aferente conturilor unităților trezoreriei Statului se regăsesc pe deciziile de impunere sau pe site-ul Administrației Naționale de Administrare Fiscală, în secțiunea Asistență contribuabili – Codurile IBAN. Ghidul este disponibil pe site-ul ANAF.
O altă modalitate de plată a taxelor și impozitelor este cu mandat poștal, prin intermediul oficiilor poștale – codurile IBAN aerente conturilor unităților Trezoreriei Statului se regăsesc pe deciziile de impunere sau pe site-ul Agenției Naționale de Adminsitrare Fiscală, în secțiunea Asistență contibuabili – Codurile IBAN.