Cum se încearcă salvarea unei insule de la înec. Cercetătorii au început demersurile pentru salvarea insulei Vaan, aflată între Sri Lanka și India

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
04/02/2020, 18:28
Cum se încearcă salvarea unei insule de la înec. Cercetătorii au început demersurile pentru salvarea insulei Vaan, aflată între Sri Lanka și India
Cum se încearcă salvarea unei insule de la înec. Sursa foto: outlookindia.com

Insula Vaan riscă să fie înghițită de ape, până în anul 2022. Aceasta adăpostește sute de specii de vietăți, iar cercetătorii se pare că au găsit soluția pentru a salva de la înec insula rămasă de doar 4,1 hectare.

Cum se încearcă salvarea unei insule de la înec

În anul 1973, insula Vaan avea 26,5 hectare, însă din cauza creșterii nivelul apelor, a pescuitului excesiv și a altor măsuri ilegale luate de pescarii din zonă, aceasta a fost înghițită de ape aproape în totalitate. Acum, cercetătorii încearcă să o salveze.

Insula marchează începutul unei zone fragil protejate, rezervația biosferei din Golful Mannar. Aceste ape găzduiesc cele mai variate și mai variate linii de coastă din India. Insula găzduiește 23% din cele 2.200 de specii de pești, 106 de specii de crab și peste 400 de specii de moluște.

Insula Vaan este foarte importană pentru ecosistemul din zona ei

Aproape 150.000 de pescari depind de rezerva marină pentru traiul lor, iar insula Vaan este poarta către această lume. La jumătate de oră cu barca de pe continent și ușor accesibil pentru cele 47 de sate care sunt coloana vertebrală a acestei coaste puternic populate, Vaan a fost întotdeauna un refugiu împotriva furtunilor pentru pescari și un punct fierbinte pentru cercetători. În ultimii 50 de ani însă, acesta s-a micșorat rapid.

În 1986, 21 de astfel de insule din această regiune au fost protejate atunci când rezervația biosferei Golfului Mannar, prima de acest fel din Asia, a fost înființată în Marea Laccadive. Acum sunt doar 19. Două au fost scufundate, iar Vaan Island este următorul care riscă să dispară.

Salvarea vine de la iarba de mare

Motivul pentru care insulele mici, bogate din punct de vedere ecologic, precum Vaan dispar, este o combinație de practici de pescuit nesustenabile, creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice și mineritului istoric de corali, care acum a fost interzis în zonă.

Recifele artificiale au fost implementate pentru a ajuta valurile să ajungă pe insule și se pare că măsurile sunt eficiente. Dar pentru a oferi Vaan și vecinilor săi un viitor pe termen mai lung, ecosistemul în ansamblu avea nevoie de un plan pe termen lung.

Gilbert Mathews, biolog marin la Institutul de Cercetări Marine Suganthi Devadason (SDMRI) din orașul de coastă din apropiere Thuthukudi, în sudul Indiei, și-a îndreptat atenția către iarba de mare.

Aceasta plantă marină se pare că este soluția pentru salvarea insulei. Cu capacitatea sa de a captura sedimentele, iarba de mare acționează de asemenea ca un filtru natural, curățând apele și încetinind eroziunea insulei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×