Socul este o plantă medicinală din familia arbuștilor, cu 20- 30 de specii. Cea mai întâlnită specie este socul negru. Floarea de soc are multiple beneficii în sănătate deoarece conține nitrat de potasiu, caroten, mucilagii, acid talic și malic, zaharuri și vitamina C.
Florile de soc sunt mărunte, de culoare alb – gălbui și apar în lunile mai și iunie. În zonele montane mai pot fi găsite și în luna iulie. Florile frumos mirositoare elimină excesul de apă, stimulează digestia și ajută la dizolvarea stratului adipos. Multiplele beneficii pe care le are planta medicinală se datorează conținutului de nitrat de potasiu, caroten, mucilagii, zaharuri și vitamina C. Siropul de soc este foarte ușor de făcut. Singurul impediment este faptul că, trebuie să așteptăm trei zile ca socul să își facă efectul, adică să lase în apă parfumul și zahărul florilor.
Pentru a prepara siropul de soc aveți nevoie de foarte puține ingrediente: flori de soc proaspăt culese și înflorite, un litru de apă, un kilogram de zahăr și coaja de la două lămâi. Pașii care trebuie urmați în prepararea socatei sunt următorii:
Socata poate fi păstrată în cămară până la un an. După ce a fost deschisă sticla de socată, trebuie să o țineți la frigider. Siropul de soc poate fi consumat cu apă rece, minerală sau plată. Puteți adăuga în timpul servirii lămâie sau mentă pentru un gust deosebit.
Micile flori de soc au numeroase beneficii asupra organismului. Prin urmare, florile de soc ajută la slăbire deoarece provoacă o transpirație abundentă. În plus, socul are proprietăți diuretice, laxative, antiinflamatoare, ușor dezinfectante, febrifuge și galactogoge.
Socul este recomandat în afecțiunile aparatului respirator: tuse, răceală, gripă sau bronșită. Florile de soc sunt indicate la menopauză, dar și în constipație. Ajută la eliminarea apei din țesuturi , are proprietăți laxative, se recomandă în bolilele de rnichi și de vezică.