Cum se calculează media de admitere la liceu pentru anul 2018

Admiterea la liceu pentru anul 2018 va începe efectiv în lunile mai şi iunie, atunci când toîi elevii care au finalizat clasa a VIII-a vor fi cuprinşi în listele celor care urmează să candideze pentru un loc la liceu. Aveţi mai jos modelul de calcul al mediei pentru admiterea la liceu şi programul complet pentru admiterea la liceu in 2018.

Noutatea de anul acesta este că ministrul Educaţiei, Valentin Popa, are o propunere de modificare a modalităţii de calcul a mediei de admitere la liceu.

Cum se calculează media de admitere la liceu

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai părinţilor, Valentin Popa a avansat ideea ca media claselor V-VIII, care contează în proporţie de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază. Aceste materii vor fi Limba română şi matematică pentru clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a, plus Istorie sau Geografie în clasa a VIII-a. Foarte important este şi faptul că aceste teze vor deveni teze naţionale, urmând să sa se dea în acelaşi timp, cu subiect unic.

Pe de altă parte, însă, asociaţiile de părinţi cer revenirea la examenul de admitere şi renunţarea la evaluarea naţională. Deocamdată, modificarea admiterii la liceu este doar la stadiul de propunere, urmând să fie discutată cu partenerii sociali în perioada următoare. Deocamdată, calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a”