Înainte de a introduce rufele în maşina de spălat, aveţi grijă să goliţi buzunarele. În cazul hainelor prevăzute cu fermoar, nu uitaţi să le trageţi fermoarul, deoarece în acest fel eliminaţi riscul de a agăţa ale ţesături. Folosiţi pungi speciale pentru obiectele mici sau delicate. Veţi pierde mai puţin timp în sortarea lor, iar în cazul sutienelor scăpaţi de grija ca structura metalică să iasă şi să deterioreze cuva maşinii de spălat.
Unul dintre cel mai eficiente trucuri constă în spălarea hainelor după ce au fost întoarse în prealabil pe dos. Ţesăturile sunt protejate, iar culorile se vor păstra mai mult timp. Respectaţi şi instrucţiunile care sunt trecute pe etichete.
Dacă veţi supraîncărca maşina de spălat, s-ar putea ca la finalul ciclului de spălare să descoperiţi că hainele sunt la fel de murdare ca la început. Dacă este sufocată cu rufe, aceasta va depozita murdăria scoasă din unele ţesături pe altele.
Dacă folosiţi detergent lichid, adăugaţi puţin bicarbonat de sodiu, deoarece va regla pH-ul apei, mărind eficienţa de spălare a acestuia. De asemenea, bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile neplăcute, lăsând hainele mult mai curate.
După ce maşina a terminat de spălat este bine să scoateţi hainele şi să le puneţi la uscat pentru a evita apariţia cutelor şi a mirosurilor neplăcute. Mirosul de detergent sau de balsam începe să dispară dacă ţesăturile stau mai mult timp după spălare în interiorul cuvei.
Tot pentru ca hainele să aibă de fiecare dată un miros proaspăt, este recomandat să lăsaţi uşa maşinii de spălat deschisă după ce o folosiţi. În acest fel, umezeala din interiorul cuvei se va evapora, iar mirosurile neplăcute nu-şi vor face apariţia.