Foarte mulți părinți se întreabă cum poți rezilia contractul cu grădinița sau creșa, având în vedere că în această perioadă cursurile sunt suspendate iar unitățile de învățământ sunt închise.
În timp ce toate unitățile de învățământ au fost închise, anumiți părinți ce aveau copii la creșe sau grădinițe s-au trezit cu telefoane din partea reprezentanților acestora pentru a plăti în continuare taxa lunară, chiar dacă nu se știe exact când vor fi redeschise școlile.
În aceste condiții, avocații îți explică cum poți rezilia contractul cu grădinița sau creșa, în contextul epidemiei de coronavirus, scrie jurnalista Ramona Ștefania Păuleanu, citând firma de avocatură Cuculis și Asociații.
În primul rând se recomandă o înțelegere amiabilă, prin care părintele să stea de vorbă cu reprezentantul instituției în vederea unui compromis.
Dacă acest lucru nu este posibil, atunci poți rezilia contractul cu grădinița sau creșa prin intermediul unei notificări, care să clarifice lucrurile.
Către: Instituția de învațământ privat cu toate datele de identificare
Subsemnații, cu datele de identificare, având în vedere contractul de prestări servicii prin care unitatea dvs. s-a angajat să presteze următoarele servicii către noi ( se descriu serviciile prestate), având în vedere dispozițiile art. 1556 din codul civil , raportat la 1522 cod civil referitor la punerea în întârziere, formulîm prezenta –
NOTIFICARE ȘI INVOCARE A EXCEPȚIEI DE NEEXECUTARE A CONTRACTULUI
Prin care vă aducem spre stiință faptul că emiterea facturilor pentru plata serviciilor neprestate de către societatea dvs. nu poate duce la o încasare a acestora în codițiile în care obligația dvs. principală din contract nu este onorată.
Astfel, art. 1556 din codul civil prevede că o apărare pe care o are partea din contract, care este obligată să-și îndeplinească o obligație în schimb cealaltă parte din contract nu și-o onorează pe a ei.
(1) Atunci când obligaţiile născute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile, iar una dintre părţi nu execută sau nu oferă executarea obligaţiei, cealaltă parte poate, într-o măsură corespunzătoare, să refuze executarea propriei obligaţii, afară de cazul în care din lege, din voinţa părţilor sau din uzanţe rezultă că cealaltă parte este obligată să execute mai întâi.
Astfel, obligația dvs. este exigibilă și nu este prestată, din motive ce nu țin de persoanele noastre, ci din fapte obiective, însă nu putem să fim obligati sa executîm o obligație pentru care nu s-a prestat serviciu respectiv, astfel obligația în sine nu există sau cel mult este suspendată până când dvs. vă veți putea relua activitatea.
Art. 1522 codul civil arată că punerea în întârziere de către creditor a debitorului unei obligatii se poate face fie printr-o notificare scrisă prin care creditorul îi solicită executarea obligaţiei, fie prin cererea de chemare în judecată.
Astfel, având în vedere facturile emise către noi, vă solicităm de asemenea să vă executați propria obligație.
(2) Dacă prin lege sau prin contract nu se prevede altfel, notificarea se comunică debitorului prin executor judecătoresc sau prin orice alt mijloc care asigură dovada comunicării.
Până la momentul la care veți putea relua prestarea obligațiilor contractuale, înțelegem să nu vă achităm facturile emise, fiind incidentă excepția de neexecutare a contractului.
Semnături:
Trebuie precizat că se recomandă prudență în situația în care înaintați această notificare, întrucât sunt șanse ca în momentul redeschiderii școlilor și grădinițelor să nu mai aveți unde să vă duceți copiii.