Cum poți beneficia de pensie specială! Câți bani iau pensionarii care o primesc

Silviu Ghering    Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
20/02/2019, 10:39
Cum poți beneficia de pensie specială! Câți bani iau pensionarii care o primesc GALERIE FOTO
Zeci de mii de polițiști beneficiază de pensie specială

Pensiile speciale primite de cadrele din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au crescut, ajungând, în medie, la 4.311,44 lei în 2018. Anul trecut, pensiile de serviciu din MAI s-au ridicat la peste 3,34 miliarde de lei, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții din Minister.

Zeci de mii de polițiști beneficiază de pensii speciale, iar sumele pe are le primesc sunt uriașe. Casa de Pensii Sectorială a MAI a plătit în decembrie 2018 peste 65.000 de pensii de serviciu. S-a înregistrat astfel cel mai mare număr de beneficiari de pensii din 2017 încoace. Din datele oferite de MAI rezultă că în anul 2017 Casa Sectorială de Pensii a MAI a plătit 2,85 de miliarde de lei pentru pensii. „Cuantumul brut alocat de către Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. pentru plata pensiilor de serviciu (militari, polițiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și funcționari publici cu statut special din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor – Ministerul Justiției) a fost de 2.773.960.453 lei pentru anul 2017 și 3.348.490.160 lei pentru anul 2018”, a transmis MAI, potrivit site-ului economica.net.

Zeci de mii de polițiști beneficiază de pensie specială

Pensiile din MAI sunt considerate pensii speciale, iar acestea se stabilesc în funcţie de contribuţia efectivă la pensii. Acestea se plătesc doar din bugetul de stat și se calculează după cum urmează: 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie. Pentru a beneficia de pensie specială, polițiștii trebuie să aibă cel puţin 25 de ani vechime efectivă, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile din MAI sunt considerate pensii speciale
Pensiile din MAI sunt considerate pensii speciale

Cadrele din MAI care pot primi pensie specială sunt cele care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×