Cum își petrece Papa Francisc ziua de naștere. Azi împlinește 82 de ani

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
17/12/2018, 11:40
Cum își petrece Papa Francisc ziua de naștere. Azi împlinește 82 de ani
Cum își petrece Papa Francisc ziua de naștere. Azi împlinește 82 de ani

Astăzi este ziua Suveranului Pontiv. Liderul Bisericii Catolice împlinește astăzi, 17 decembrie, vârsta de 82 de ani. Papa Francisc I s-a născut pe 17 decembrie 1936 în Argentina, Buenos Aires, într-o familie de emigranți italieni.

Suveranul potiv a intrat în Ordinul Iezuiților și a fost ales arhiepiscop de Buenos Aires în 1998, iar papă în 2013. Precum au fost și predcesorii săi, Francisc I a fost profesor mulți ani, acceptând destul de târziu să fie hirotonit ca episcop, în 1992. Timp de 20 de ani a fost episcop al Romei și conducătorul Bisericii latine în acest an.

Papa Francisc își serbează cea de-a 82 aniversare

Cum își petrece Papa Francisc ziua de naștere. Azi împlinește 82 de ani
Cum își petrece Papa Francisc ziua de naștere. Azi împlinește 82 de ani

Papa Francis a venit la „cârma” Bisericii Catolice cu multe dorințe de schimbare. El a fost numit cardinal în anul 2001 de către Papa Ioan Paul al II-lea, iar numirea sa ca pontif a luat prin surprindere pe toată lumea, deoarece acesta nu făcea parte din seraiul papabililor și nici din arisocrația exleziastică italiană. Originile sale proletare și luările de poziție împotriva capitalismului , a excluziunii și indiferenței au reușit să ajungă în inimile creștinilor de pretutindeni.

Și numele său de papă a fost insirat, în amintirea Sfântului Francisc, care a venit într-un moment în care diferențele dintre săraci și bogați sunt extrem de mari. În această direcție au mers și primele sale declarații și gesturi, care a cerut ierarhilor, slujitorilor și credincioșilor să se apropie mai mult de lumea săracilor. O schimbare de paradigmă a catolicilor, care erau obișnuiți cu barocul aristocraților papi, decât cu franciscanismul actualului papă.

În 2013, celebra revistă „Time” l-a desemnat pe Suveranul Pontif omul anului. Anul trecut de ziua lui, Papa Francisc și-a sărbătorit ziua de naștere la Vatican cu…pizza. Suveranul a avut chiar și invitați, majoritatea copii, care au comandat o pizza de aproximativ patru metri. Pizza a avut și lumânări în care Papa Francisc a suflat. „Mâncați toată pizza ca să creșteți mari!”, le-a spus Papa Francisc copiilor  invitați la ziua lui.

Papa Francisc, petrecere aniversară alături de copiii bolnavi

Cu o zi înaintea aniversării sale, Papa Franisc a ținut o petrecere și a mâncat tort alături de copiii unui spital din Vatican. Aniversarea a avut loc în sala Paul al VI-lea și a inclus un tort surpriză pentru Papa Francisc. Însoțit de familiile copiilor, Papa a petrecut aproximativ o oră cu copiii de la Spitalul de Pediatrie „Santa Marta”. Pe lângă desert, invitații au cântat la audiența papală.

Papa Francisc le-a mulțumit tuturor doctorilor, asistentelor medicale și voluntarilor clinicii, precum și „colaborării copiilor, tăticilor și mămicilor acestora”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×