Cum îi afectează pe furnizorii de energie Ordonanța de Urgență! Ce nu au vrut să știi Dăncilă, Vâlcov și Teodorovici

Ordonanța de Urgență privind introducerea unor noi taxe a fost aprobată ieri seară de Guvern, în ciuda tuturor declarațiilor din ultimele zile. Potrivit variantei care a ieșit din ședința de Guvern ieri, „taxa pe lăcomie” a fost micșorată, iar în ceea ce privește fondurile de pensii, banii nu mai pot fi scoși după 5 ani. De acum se va putea opta, după cei 5 ani, să treci la Pilonul I.

Printre aspectele noi se numără: modificările apărute în legătură cu jocurile de noroc, unde au fost micșorate taxele, față de varianta inițială; o activitate nouă la Oficiul pentru jocuri de noroc, finanțată de operatori. De asemenea, sunt schimbări privind licențele de utilizare a frecvențelor radio, se introduc amenzi pentru furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care încheie contracte de instalare fără autorizație de construcție.

Cum îi afectează pe furnizorii de energie Ordonanța de Urgență

Conform OUG privind introducerea unor noi taxe, companiile din energie vor plăti 2 la sută din cifra de afaceri la buget. În afară de plafonarea prețului la gaze discutată până acum, a apărut și o nouă plafonare: cea a prețului la curentul electric. Timp de trei ani tarifele vor fi înghețate, relatează stirileprotv.ro.

Mai mult, pilonul II de pensii va deveni opțional, oamenii având posibilitatea doar să se mute la pilonul 1, nu să-și scoată și banii. Toate astea se întâmplă, deși în prima variantă, pilonul I devenea opțional și oamenii puteau să scoată banii contra unui comision. Ulterior, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a renunțat la acest scenariu și în forma finală, oamenii pot doar să aleagă să nu mai cotizeze la pilonul II și să-și dea toți banii lună de lună la pilonul I, gestionat de stat.

Începând cu prima zi a anului  2019 va avea loc o suprataxare a băncilor, așa cum a anunțat de altfel ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la începutul acestei săptămâni.

Premierul Viorica Dăncilă, în cadrul unei întâlniri oficiale

O altă schimbare se referă la prevederea apărută în ceea ce privește pensiile militare de stat. Conform hotnews.ro,  cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică.