Cum au murit, de fapt, Nicolae şi Elena Ceauşescu! Avocatul familiei Ceauşescu, dezvăluiri despre proces

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
06/12/2019, 15:16
Cum au murit, de fapt, Nicolae şi Elena Ceauşescu! Avocatul familiei Ceauşescu, dezvăluiri despre proces
Nicolae Ceauşescu, în timpul unei întâlniri. Sursa foto: Hepta

Se împlinesc 30 de ani de când Nicolae şi Elena Ceauşescu erau executaţi. Au avut parte, înainte, de un proces, iar avocatul lor de atunci a făcut dezvăluiri despre cum a decurs totul.

Constantin Lucescu a fost avocatul familiei Ceauşescu în procesul care a avut loc la Târgovişte şi îşi aminteşte cu groază cele întâmplate atunci.

Avocatul de la procesul soţilor Ceauşescu, dezvăluiri după 30 de ani

„Ce poate simți un om care participă la o crimă, care crede că prin actul lui de cruzime și al celorlalți poate deschide porțile democrației. Românul simplu, românul neacademician, spune un lucru esențial: cine seamănă vânt, va culege furtună.

N-am făcut în ’89 decât să semănăm vânt. Toată lumea vorbește de un proces. Vă rog să scoateți din conotația acestei discuții cuvântul proces. Pentru a discuta de un proces, am fi avut nevoie de un rechizitoriu.

Pentru a putea să avem un rechizitoriu valid, trebuia să avem incriminări, o expertiză medico-legală, pe care noi am complinit-o cu doctorul Verdeș pe care l-ați văzut că l-a prezentat colonelul Boieru și care le-a luat o tensiune. Este de râs.

Cum au murit Nicolae şi Elena Ceauşescu, de fapt: „Crimă oribilă”

Pentru a fi avut proces pentru o revoluție, trebuia să avem o revoluție. Și dacă stau bine să mă gândesc, eu sunt doar jurist – nu am calitatea de istoric, de politolog -, da, din puțina carte pe care am învățat-o, ca să avem o revoluție trebuia să am un program, o subvenție și mijloace de realizare.

Am avut un singur lucru: ‘ce-ai făcut în ultimii cinci ani?’ și ‘hai să ne batem care să punem mâna pe putere'”, a spus Constantin Lucescu la Antena 3.

În opinia acestuia, moartea soţilor Ceauşescu a fost o crimă: „Lovitură de stat cu o crimă oribilă. Este opinia a mea, însă, și nu pot să-mi arog dreptul de a da un verdict definitiv. (…)

După crima umană pe care noi am făcut-o am făcut a doua și cea mai importantă crimă care duce la desconsiderarea statului și a instituțiilor statului. Instituția cea mai importantă este justiția.

Toată străinătatea a criticat modul în care nu a existat proces. Iar noi am căutat în continuu să-i spunem proces. La ce să-i spunem proces? Domnul Gelu Voican, ca și rechizitoriu, făcea acele acte prim martie 1990. Păi cum am făcut noi dosar 1/90, pe 25 decembrie? Aveam elemente de premoniție? (…)”, a mai spus Lucescu pentru aceeaşi sursă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×