Cum arată buletinul de vot la Alegerile Prezidenţiale. FOTO

Bogdan Solomon   
în Alegeri Prezidențiale 2019
07/11/2019, 14:43
Cum arată buletinul de vot la Alegerile Prezidenţiale. FOTO GALERIE FOTO
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Sursa foto: realitatea.net

Biroul Electoral Central a dat publicității o serie de imagini cu buletinul de vot pe care românii îl vor primi la alegerile prezidențiale de duminică, 10 noiembrie. Pe acesta se regăsesc toți ce 14 candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni, printre care se numără Klaus Iohannis, actualul șef de stat, fostul premier Viorica Dăncilă, Dan Barna, dar și Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, tânăra care a căzut victimă monstrului din Caracal, Gheorghe Dincă.

Cum arată buletinul de vot la Alegerile Prezidențiale

În GALERIA FOTO de mai sus, puteți vedea cum arată buletinele de vot pe care va trebui să puneți ștampila în acest sfârșit de săptămână. Dacă vă aflați peste hotare, trebuie să știți că secțiile de vot se vor deschide mai devreme, începând de vineri, 8 noiembrie 2019, pentru a fi evitate cozile interminabile pe care românii din Diaspora au fost nevoiți să le îndure în ziua alegerilor europarlamentare.

Ordinea stabilită de BEC prin tragere la sorți e este următoarea:Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare

Totodată, au fost comunicate o serie de reguli stricte pe care alegătorii trebuie să le respecte cu sfințenie atunci când se află în interiorul secției de votare. Campania în ziua alegerilor prezidențiale 2019 este interzisă cu desăvârșire, iar votanții nu au voie să facă niciun fel de fotografii sau clipuri video în secția de votare.

De asemenea, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform articolului 385 din Codul penal. O altă formă asimilată de lege cu împiedicarea exercitării drepturilor electorale este atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, infracțiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În plus, constituie fraudă votul multiplu, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, dar și utilizarea unui act de identitate fals sau nul. Cei care se fac vinovați de comiterea acestor fapte, riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi (n.r. amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 al Codului Penal).

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×