Cum am ajuns să mâncăm pesticide interzise. Mai multe ferme avicole vând ouă și carne de pui cu Fipronil, insecticid interzis la animalele destinate consumului uman

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 13:06
Cum am ajuns să mâncăm pesticide interzise. Mai multe ferme avicole vând ouă și carne de pui cu Fipronil, insecticid interzis la animalele destinate consumului uman
Cum am ajuns să mâncăm pesticide interzise. Mai multe ferme avicole vând ouă și carne de pui cu Fipronil, insecticid interzis la animalele destinate consumului uman. Sursa foto: Hepta

Un raport al utilizării pesticidelor utilizate în România arată că mai multe ferme avicole din România comercializează carne de pui și ouă cu o cantitate de Fipronil peste limita maximă, un pesticid interzis în Uniunea Europeană.

Pesticide interzise, descoperite în carnea de pui și ouă

Mai exact, 75 de probe, ce au fost prelevate din mai multe ferme avicole din țara noastră, au depășit nivelul maxim admis de Fipronil, un pesticid interzis în Uniunea Europeană, arată raportul pesticidelor pe 2018, informează lantulalimentar.

Fipronil este utilizat în agricultură împotriva insectelor dăunătoare culturilor de porumb, floarea-soarelui sau cartofi. După ce s-a constatat că provoacă o supra-mortalitate la albine, substanța a fost interzisă în Franța, în 2004, iar ulterior în majoritatea țărilor europene.

La nivelul Uniunii Europene, insecticidul este interzis la animalele destinate consumului uman, cum este cazul găinilor.

Din totalul celor 75 de probe, 13 au fost prelevate din grăsimea găinilor ouătoare, crescute în mai multe ferme avicole din România, iar 62 din ouă. Situația este cu atât mai gravă cu cât în anul precedent nu fusese raportată nicio singură probă contaminată cu acest insecticid.

Fipronil este un pesticid interzis la nivelul UE

Pesticidul, utilizat ca insecticid, a fost depistat în 2018 și în Olanda, unde de altfel este autorizat, iar în vara acelui an au fost retrase din supermarketurile din Germania peste 73.000 de ouă provenite de la diverse ferme din Olanda. Reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis au conținut și diverse probe prelevate din salată verde, ceapă verde și castraveți cornișon din România.

Potrivit raportului publicat de ANSVSA, cea mai mare concentrație a fost de iprodinil, 17,364 mg/kg, substanță detectată în salată.

Reziduuri de pesticide au fost găsite și în produsele agro-alimentare din import, cele mai contaminate fiind găsite în loturi de mere din Republica Moldova, struguri din Macedonnia de Nord, ardei, pepeni și rodii din Turcia și prune din China.

Libere de reziduuri nu au fost nici tomatele din producția internă ori cea din import, însă valorile au fost sub nivelul maxim admis, mai arată raportul de pesticide pentru 2018.

Concluziile raportului arată că 4809 probe au fost prelevate în 2018 și, dintre acestea, 90 de probe au fost neconforme cu nivelul maxim admis la nivelul Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×